ОПЕРЕТАТА Е ИМИТАЦИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯ. ДИРИГЕНТИТЕ СА МУТРИ

ОПЕРЕТАТА Е ИМИТАЦИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯ. ДИРИГЕНТИТЕ СА МУТРИ

Събитията в Атина и Брюксел ме върнаха в годината 1996 г. Върнаха ме у нас в ония времена, когато хаосът беше завладял умовете на хората и малко от тях осъзнаваха какво всъщност се случва пред очите им.
И тогава, както и сега Европа се правеше на загрижена за нас, както днес се прави на загрижена за гърците. Разликата е само в това, че българският сюжет се вписва жанра „оперета“ – малка опера, музикално-драматичен жанр, родствен с операта и театъра, но по-зрелищен и лековат от операта и театъра.
Не беше ли оперета премиерстването на престолонаследника Симеон? Не беше ли оперета генералската униформа на Борисов? И още един куп униформи за генерали без армия, произведени в тоя висш офицерски чин без да са помирисвали окопа и истинската служба? Оперета беше и продължава да бъде ограбването на КТБ. Оперета е имитацията на демокрация, която да ни затвори очите и да не можем да видим мутрата на дивашкия капитализъм, който ни се разиграва повече от четвърт век.
Да си призная – не обичам оперетата. Въпреки че мога да кажа две-три популярни заглавия и още толкова композитори от това изкуство. Ако се напъна, ще мога и да изсвирукам два-три мотива от по-известни арийки.
И Гърция е оперета. И ще се измъкне някой ден и по някакъв начин от дълговия капан. Ние бяхме оперета през 1996-97 г. и продължаваме да сме в тоя комично-драматичен жанр и през 2015 г. Диригентите на оркестъра са груби, немузикални и неартистични натури – мутри. Няма изгледи скоро да излезем от тая нещастна партитура.
Не знам дали в историята на музиката има такава трагична оперета.
Репортерите много ентусиазирано съобщават за доклада за КТБ, в който, освен името на мажораторния собственик Василев, други имена не се споменават. Говори се за ДАНС и БНБ. Говори се, че КТБ била пирамида. И се съобщава още, че Цветан Василев е изявил желание да даде показания пред парламентарната комисия, но никой не е пожелал той да бъде изслушан. Въпросът защо прокуратурата досега не е разпитала Василев – конферентно, на живо или с помощта на пощенски гълъби, изобщо не се задава. Такъв въпрос няма.
А аз си задавам въпроса: КОЛКО ГОЛЯМ ИДИОТ И МАЛОУМНИК БИ ТРЯБВАЛО ДА СИ, ЗА ДА ВЯРВАШ БЕЗРЕЗЕРВНО НА ТИЯ АБСУРДИ?
Оманският фонд ще съди правителството заради грабежа на КТБ. Вложителите също се канят да съдят държавата заради КТБ. Ясно е как ще приключат тия процеси. Без значение е кога ще приключат. От значение е кой ще плаща за грабежа и кой ще връща парите на ограбените.
Мутрите и техните правителства са извън схемата. Засега.Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *