Осем държави в ЕС са на път да постигнат преди 2030 г. заложените в плановете си ВЕИ цели

Осем държави в ЕС са на път да постигнат преди 2030 г. заложените в плановете си ВЕИ цели

Осем държави в ЕС са на път да постигнат преди 2030 г. заложените в плановете си ВЕИ цели

Едва 12 държави-членки на ЕС са актуализирали своите национални енергийни и климатични планове за 2030 г в зададения от ЕК краен срок. Осем от тях са настроени да изпълнят новите цели за соларен капацитет поне три години по-рано. Това е записано в нов анализ от сдружението SolarPower Europe.

От данните става ясно, че почти половината от представените нови проекти по Националния план „Климат и енергетика“ в държавите – членки се целят да удвоят капацитета на соларната енергия. В ЕК обаче са получени само 12 актуализирани плана, въпреки че крайният срок за това бе 30 юни тази година, припомня Balkangreenenergynews. България също до момента не е представила своя актуализиран план.

Според данните на SolarPower Europe осем държави са на път да постигнат новите си цели за 2030 г. за соларен капацитет поне три години по-рано: Нидерландия (2024 г.), Кипър и Швеция (2025 г.), Хърватия, Финландия и Испания (2026 г.) и Дания и Люксембург (2017 г. ). Останалите са Италия, Литва, Португалия и Словения (2028-2030). Средното увеличение за целта е с 63%. Общата амбиция за ЕС скочи с 90 GW до 425 GW след изясняване на данните от актуализираните планове „Енергетика и климат“. Припомняме, че ЕК си поставя за цел 750 GW соларни мощности за 2030 г., в сравнение с 208 GW, които в момента вече произвеждат електричество.

Фотоволтаичният капацитет в ЕС е на път да задмине официалната цел за 2030 г. с над 150 GW

„Моделирайки настоящите тенденции в инсталацията, можем да видим, че реалността вече надминава това ниво на амбиция. Според последните изследвания SolarPower Europe предвижда най-вероятния сценарий, при който над 900 GW слънчеви мощности ще бъдат инсталирани в ЕС до 2030 г.“, се казва в доклада. Естония, Ирландия, Латвия и Полша вече са изпълнили своите цели за слънчева енергия, но те са от плановете, приети през 2019 г.

Литва публикува най-голямото увеличение на целта си, с 508% до 5,1 GW. Сред страните, актуализирали своите планове „Климат енергетика“, Италия има най-високата цел – зашеметяващите 79 GW или 55% повече спрямо първия си план. Въпреки това Германия е с по-висока цел – с 98 GW, дори преди актуализация. И може да достигне настоящата цел през 2025 г., според оценката на специалистите.

Словения е с най-високата нова цел за Югоизточна Европа

Що се отнася до региона на Югоизточна Европа, то Кипър има за цел да достигне 900 MW, а Хърватия увеличи амбициите си с 25% до 1 GW. Докато Словения удвои плана си до 3,5 GW. Кипър вече има излишък на соларна енергия, който не може да бъде използван от мрежата, в някои часове.

Очаква се Гърция да достигне старата си цел от 7,7 GW през следващата година, смятат от SolarPower Europe. В предвидената актуализацията амбицията беше повишена до 14,1 GW. България също се очаква да достигне първоначалната марка от 3,2 GW през 2024 г. Румъния ще увеличи общия си капацитет за слънчева енергия до 5,1 GW, съгласно плана от 2019 г.. На път е да го постигне целта през 2025 г., показват данните.

Припомняме, че през 2019 г. ЕС упълномощи държавите членки да публикуват и прилагат свои 10-годишни планове „Климат енергетика“. Те включват политики и мерки, които биха позволили на всяка страна да постигне своите цели за възобновяема енергия.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *