ОСТАВКАТА КАТО ДИМНА ЗАВЕСА ИЛИ АРТИЛЕРИЙСКА ПОДГОТОВКА

ОСТАВКАТА КАТО ДИМНА ЗАВЕСА ИЛИ АРТИЛЕРИЙСКА ПОДГОТОВКА

Доц. Лозанов, председателят на СЕМ, тия дни подаде оставка. До момента, този акт не е разгледан от съответните парламентарни комисии. И още неотшумял, бе застигнат от новината, че доцентът е излязъл в някакъв отпуск – платен, неплатен, това е без значение. Но фактически той все още оглавява СЕМ.
Междувременно в общественото пространство зашумуляха слухове и предположения за окрупняване (каква дума само!) на обществените медии под една шапка. По-възрастните сигурно си спомнят как навремето ПБ на ЦК на БКП създаде един Комитет за радио и телевизия и централизира контрола си върху единствените тогава електронни медии. Няма начин работещите от онова време да не помнят какво точно означава това – контрол върху автоцензурата, който ражда още по-голяма автоцензура. Съвършената цензура е автоцензурата.
Оставката на доц. Лозанов, подадена месец преди изтичането на мандата му под смешния предлог, че не бил съгласен със създаването на една нова телевизия, за която предполагал, че ще е направо неприлична, е несъстоятелен аргумент. Няма как да оценяваш нещо, което още не е създадено и ти не си го видял, за да го подлагаш на критика, освен ако не притежаваш ясновидски способности.
Предстоят избори на шефове на БНТ и БНР. И това е третият момент от привидната неразбория, предизвикана от внезапната оставка на СЕМ-шефа. Доц. Лозанов показа завидни апаратни способности. Такива пируети извъртя, че заслужава аплодисментите на сенаторите в ложата на злото.
Не изчерпвам до край предположенията и съмненията си, тъй като ще изпадна в досадна обстоятелственост. Но дори и тия няколко „опорни“ точки са достатъчни, за да се замисля какво би могло да възникне в медийното пространство. Димната завеса твърде лесно би могла да премине в артилерийска подготовка за създаването на един още по-всеобхватен цензурен орган, който да поеме контрола върху обществените средства за осведомяване. Или доц. Лозанов ще бъде избран (назначен) на предстоящия пост генерален директор на един бъдещ Комитет за радио и телевизия? За да може властта – която и да е тя, да сложи ръка на обществените средства за масово осведомяване? Твърде вероятно е това да е така. Кариерната биография на доц. Лозанов е изпълнена с много примери, показващи неговата политическа повратливост. За мен това е сигнал за особени предчувствия. Предстои да видим как ще се развие тая казионна манипулация на общественото мнение. Сигурен съм, че доц. Лозанов никога няма да е капо в тия привидно безобидни игрички.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *