Осъдиха ученик зад волана да плати автомобила, който карал пиян и без книжка

Осъдиха ученик зад волана да плати автомобила, който карал пиян и без книжка

Осъдиха ученик зад волана да плати автомобила, който карал пиян и без книжка

Районният съд в Лом издаде присъда за наказание „обществено порицание“ и наложи глоба от 6530 лв. в полза на държавата на 16-годишния ученик в 11 клас Д.Д.Д. от град Вълчедръм, който управлявал автомобил пиян и без шофьорска книжка, съобщиха от Съдебната палата в Лом.

Около 4:20 ч. на 9 август полицаи спрели във Вълчедръм лек автомобил „БМВ 530Д“ и установили, че зад волана е Д.Д.Д. При проверка с дрегер било констатирано, че управлява с концентрация на алкохол в кръвта от 1,42 промила и без да има шофьорска книжка.

По случая е било образувано досъдебно производство, като непълнолетният младеж приел всички събрани доказателства по случая без да ги оспорва.

Пред магистратите той се признал за виновен и заявил, че доброволно подписва споразумение за наказание „обществено порицание“, което да се изпълни чрез прочитане пред училището на подсъдимия. Д.Д.Д. е осъден и да плати със съгласието на майка си Г.Р.Б., която е собственик на колата, 6530 лв. в полза на държавата, като сумата представлява равностойността на автомобила, послужил за извършване на престъплението.

Според последните промени в Наказателния кодекс органите на реда отнемат автомобилите на пияни и на дрогирани шофьори, а ако автомобилът не е тяхна собственост, то водачът заплаща неговата равностойност.

Присъдата на Районен съд – Лом е окончателна и не подлежи на жалба и протест, уточниха от Съдебната палата в града.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *