Откраднаха камери за наблюдение заради разширение на нискоемисионната зона в Лондон

Откраднаха камери за наблюдение заради разширение на нискоемисионната зона в Лондон

Стотици камери, инсталирани по пътищата в Лондон, за да следят спазването на разширената нискоемисионна зона, са били обект на вандализъм, предава Ройтерс.

Разширяването на „зоната за чист въздух“ е била посрещната от яростна опозиция. Политиката цели да се намали нивото на замърсяване на въздуха и да се подобри здравето на живущите в центъра на Лондон.

Според критиците плащането на 12,50 паунда от шофьорите на по-стари и по-замърсяващи автомобили е несправедливо, а мярката ще нанесе икономически вреди.

Снимка:
Reuters

164 камери са били откраднати, а 185 са с повредени кабели.

Нискоемисионната зона беше посочена като причина за поражението на Лейбъристката партия в изборите в Лондон миналия месец, която иначе води пред управляващите консерватори в национални социологически изследвания.

В опит да успокои недоволството кметът на лейбъристите обяви 50 милиона паунда допълнително финансиране по схемата за бракуване на стари автомобили. По нея всеки ще получи 2 хил. паунда, за да бракува своя стар автомобил. Мярката досега се е прилагала само за хора с увреждания или финансови затруднения.

След местните избори и в София трябва да влезе в сила ограничение за автомобилите с най-ниска екологична категория.

Според приетото от Столичния общински съвет от 1 декември  коли от първа екокатегория няма могат да влизат в така наречения „малък ринг“ – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и ул. „Опълченска“. Правилото ще важи само за зимата.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *