Откриха връзка между паметта и апетита

Откриха връзка между паметта и апетита - 1

Откриха връзка между паметта и апетита

Нарушените връзки между мозъчните мрежи, които регулират паметта и апетита, имат пряко отношение към индекса на телесна маса, особено при пациенти, които страдат от нарушения в храненето, водещи до затлъстяване. Това установи изследване на специалисти от Училището по медицина Перелман в университета на Пенсилвания, САЩ, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“, предава БТА.

Изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, установи, че при затлъстелите хора са нарушени връзките между дорзолатералната префронтална мозъчна кора (dlHPC) и латерално разположените структури на хипоталамуса LH , които може да засегнат способността за контрол или за регулиране на емоционалните реакции при прием на храни.

Researchers identify the link between memory and appetite #medical #health #wellness https://t.co/iEH7MaOjoe

„Тези резултати показват, че при хората е възможно напълно различни зони на мозъка да увеличават риска от затлъстяване“, каза старши авторът на изследването д-р Кейси Халперин, преподавател по неврохирургия и ръководител на катедрата по функционална нервохирургия в Пен Месидин.

„Състоянията като хранителни разстройства и затлъстяване са далеч по-сложни от обичайния самоконтрол и здравословно хранене. Хората с такива състояния се нуждаят не от повече воля, а от терапевтична намеса, подобна на тази на електротехник, който може да свърже правилно отделни звена в мозъка“, поясни д-р Халперин.

Хипокампусът, част от който е dlHPC, е областта от мозъка, отговорна за паметта, а LH е в хипоталамуса, отговорен за хомеостазата.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *