Откриха пластмаса в човешкото сърце, излиза и в кръвни проби (ВИДЕО)

Откриха пластмаса в човешкото сърце, излиза и в кръвни проби (ВИДЕО)

Замърсяването с пластмаса става все по-голям проблем за планетата и човечеството. Учени са открили микропластмаса в човешкото сърце, което поражда безпокойство относно наличието ѝ във всички органи. Последните изследвания, проведени по време на сърдечни операции, показват доказателства за замърсяване с микропластмаси в сърдечните тъкани, което свидетелства за неочакваното им навлизане в сърдечно-съдовата система, съобщават водещи научни издания.

Тези миниатюрни пластмасови фрагменти, широки по-малко от пет милиметра, са открити на различни места – включително в храната, водата, въздуха, както и други части на човешкото тяло.

Изследванията показват, че те могат да навлязат в организма ни през устата, носа и други телесни кухини. И все пак много органи и тъкани са напълно затворени в тялото на човек.

Учени от Американското химическо дружество (ACS) провеждат пилотно проучване с участието на 15 пациенти, претърпели сърдечна операция, при което вземат проби от сърдечна тъкан и кръв преди и след операцията.

Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, те идентифицират микропластмасови частици с ширина от 20 до 500 микрометра в повечето тъканни проби. Частиците са били съставени от 9 различни вида пластмаса, включително полиетилен терефталат и поливинилхлорид. Удивително е, че кръвните проби също съдържат пластмасови частици, които намаляват по размер след операцията и представляват по-голямо разнообразие от видове пластмаси.

Въпреки че проучването е обхванало ограничен брой участници, резултатите подчертават потенциалното натрупване на микропластмаса в сърцето и вътрешните му тъкани. Изследването предполага, че медицинските процедури могат несъзнателно да въведат микропластмаси в кръвния поток, което поражда опасения за въздействието им върху сърдечносъдовото здраве.

Това проучване подчертава спешната необходимост да се обърне внимание на повсеместното присъствие на микропластмасата в различни аспекти на нашия живот.

При предишни проучвания пластмаса е откривана в човешки изпражнения и бели дробове.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *