Отнемането на автомобили по новите правила може да се окаже незаконно

Отнемането на автомобили по новите правила може да се окаже незаконно

15 отнети превозни средства заради употреба на алкохол или наркотици само в София. Това показва справката на bTV. Става въпрос за 12 автомобила, един мотoциклет и три АТВ-ета.

На този фон от МВР подчертават – мерките вече дават резултат. Седмицата преди влизането в сила на текстовете, които предвиждат отнемане на автомобила при алкохол над 1,2 промила или положителен тест за наркотици – нарушителите са 130.

Първата седмица се наблюдава намаляване, а при предходната борят на засечените пияни и дрогирани в София намалява близо три пъти.

Отнемането на автомобили по новите правила е възможно да се окаже незаконно.

Депутати от „Продължаваме промяната“ припомниха: конфискуване на превозното средство е разрешено само след решение на съда.

Юристите на „Продължаваме промяната“ проведоха среща с ръководството на МВР, за да разберат защо новите текстове се прилагат превратно.

„Ние единственото, което в момента променихме, е възможността със съдебното решение или задължението в някои текстове съда да конфискува автомобила, никъде не сме записали, че този автомобил временно се отнема до произнасяне на съда“, коментира Стою Стоев – председател на комисията по правни въпроси в парламента. 

Незаконно ли е временното отнемане при алкохол над 1,2 промила и положителен тест за наркотици?

„Отнемане може да постанови единствено и само съдът“, казва адв. Силвия Петкова 

Адвокатите от наказателното право посочват – ако автомобила е отнет доброволно, към този момент няма какво да се направи.

„Ако обаче са отнети с протокол за оглед или за изземане на веществено доказателство, претърсване и изземване – то със сигурност ще трябва да се иска от наблюдаващия прокурор да освободи вещественото доказателство“, коментира адвокат Петкова.

„Продължаваме промяната“ ще настояват и за среща с прокуратурата. До края на седмицата полицаите в цялата страна ще получат указания как да действат по новите правила. Управляващите не изключиха и възможността за отлагане на промените.

„Част от проблемите могат и ние ще положим усилие да ги решим на ниво подзаконова база, но и законът се нуждае от промяна, защото той не дава яснота, когато двама съпрузи имат автомобил – отнема ли се или се отнема неговата левова равностойност“, коментира Явор Божанков – депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В късния следобед управляващите обвиха, че обмислят още мерки: нарушителите да бъдат уведомявани за глоби със SMS или по имейл.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *