ОТНОВО ЗА КТБ – ТОЗИ ПЪТ С ТРЕВОГА И ВЪПРОСИ

ОТНОВО ЗА КТБ – ТОЗИ ПЪТ С ТРЕВОГА И ВЪПРОСИ

Стана ясно, че Европейският банков орган (ЕБО) отново е посъветвал БНБ да осигури на вложителите в Корпоративна търговска банка и ТБ „Виктория” достъп до парите им. Всичко това се е случило на 17 октомври, когато в специален документ ОТНОВО е констатирано нарушение на европейското законодателство от страна на централната банка и на Фонда за гарантиране на влоговете в България.
Дали това е препоръка, закана за нови санкции, за нова наказателна процедура или просто констатация, че се държим като наблюдатели, които съзерцават от високо или някакви лекомислени веселяци, е все едно. Даже не е важно в коя хипотеза на проблем се намира КТБ.
Най-важното е да се прецени какви ще бъдат последиците за държавата, за всички нас. И тези последици не се изразяват в отговор на въпроса откъде ще се вземат липсващите 1,2 милиарда лева във фонда за гарантиране на влоговете. Защото тези пари държават трябва да ги намери. Това е нейно задължение, от което няма как да се измъкне. Дали ще има нов заем, дали ще се търсят вътрешни резерви, а дали ще се търси помощ от банките – това са въпроси, които онези, така наречени управляващи трябва да решат.
По-важно е обаче да получим отговор на няколко въпроса, защото от тези отговори ще стане ясно до къде ще достигнат метастазите на изкуствената и измислена болест наречена „Казусът КТБ”. Въпросите са както към квесторите, така и към управителите на БНБ и те са:
1. Колко държавни фирми имат пари в КТБ над гарантирания минимум. Важно е да се знае колко са на брой и какъв е размерът на тези пари. Не е важно кои точно са фирмите, защото всички те са ползвали БЪЛГАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА. Всички те са управлявали правилно парите, като са се доверявали на месечните отчети и данни на БНБ. Кой ще поеме отговорност за дупките в тези фирми, които при добра работа следва да предоставят пари на държвата ни под формата на дивидент. Ше има ли съкращения в тези държавни фирми. Колко от тях няма да се справят и ще фалират?
2. Колко са частните фирми, които имат пари в КТБ над гарантирания минимум. Отново е важно да се знае колко са на брой и какъв е размерът на тези пари. Някой провери ли колко хора работят в тези фирми. За разлика от първите, в тези няма да има държавна подкрепа. Колко от тях ще фалират? Колко работещи от тях ще останат без работа.
3. Същите въпроси следва да се зададат и за бюджетните организации – учреждения, общини, съдебни органи, училища….Колко пари има в банката по съдебни дела, които някой чака в някой бъдещ законов момент да получи.
4. И на последно място са физическите лица с пари над минимума.
Едва, когато някой се престраши да отговори на тези въпроси, ще можем да преценим дали решенията са на ниво държава или просто са в полза някому, за сметка наистина на всички нас.
И ако си мислите, че това е много работа, просто ще отговоря, че само мързелив или някому услужлив чиновник ще се оправдава така. Всичко може да се провери за няколко дни – за броя на депозантите по групи и за парите – от банката, за броя на работещите в тези фирми – от НОИ.
Това са въпросите, на които следва да си отговорят така наречените управляващи. Защото на тях законът е вменил отговорността за взетите решения. И повярвайте ми, това, което тази вечер тече в електронните медии, че фалитът на КТБ ще остави над 80 000 безработни е детска играчка в сравнение с онези метастаи, които ще се отрязат навсякъде, включително и над банките у нас, които нямат куража дори и като обединение наречено асоциация да имат мнение. Спасяването по единично, или изгодата по единично е решение за днес, а не за утре. Помислете си само колко семейства ще бъдат ударени от тая зловеща далавера?
И още нещо, след толкова големи загуби, кой ще повярва на красивите и едновременно с това лъжливи до цинизъм банкови реклами? „Платихме 1 млрд. За един ден…”Любо КОЛЬОВСКИ
Колаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *