Отново нагоре! Цените на петрола се повишиха заради по-ниските добиви на ОПЕК+ през август

Отново нагоре! Цените на петрола се повишиха заради по-ниските добиви на ОПЕК+ през август - 1

Отново нагоре! Цените на петрола се повишиха заради по-ниските добиви на ОПЕК+ през август

Цените на петрола се покачиха в азиатската търговия днес, тъй като глобалните доставки остават на ръба на търсенето поради по-ниските добиви и износ от страна на Саудитска Арабия и Русия, което контрира опасенията за състоянието на световната икономика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 75 цента, или 0,8 на сто до 85,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 80 цента или 0,7 на сто до 82,05 долара за барел. Договорите за доставка през септември изтичат утре, а петролът с доставка през октомври добавя 73 цента до 81,39 долара.

И двата сорта прекъснаха през миналата седмица поскъпването си, продължило седем поредни търговски сесии, и регистрираха спад на цената с около 2 на сто. Основна причина за това беше засилването на долара под натиска на очакванията, че лихвите ще останата високи по-дълго от очакването, както и заради задълбочаването на проблемите на китайския имотен пазар.

В същото време доставките остават на критимно ниво, като износът на страните членки на групата ОПЕК+ се свива за втори пореден месец, посочва Стефано Грасо, мениджър в „ЕйтВантЕдж“ (8VantEdge) в Сингапур, като цитира предварителни данни на компанията за следене на товарния морски трафик „Кплер“ (Kpler). „Доставките намаляват, търсенето расте“, казва Грасо. „Ако не се стигне до рецесия и търсенето не спадне, ОПЕК+ ще държи нещата в свои ръце“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *