От листовки към саботажи – как ГРУ опита да вербува обикновени украинци в Полша

От листовки към саботажи – как ГРУ опита да вербува обикновени украинци в Полша

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Това се е оказало най-голямата руска заплаха срещу страна от НАТО от началото на агресията срещу Украйна. Започнало се е с набиране в „Телеграм“ канали на желаещи срещу скромна сума да раздават листовки или да лепят послания на публични места, но след няколко седмици се оказало, че от отзовалите се иска да следят полски пристанища, да монтират камери край жп линиите и да поставят проследяващи устройства във военни товари.През март дошло нареждане да се започне с дерайлиране на влакове с въоръжение за Украйна.Това разказва „Вашингтон пост“, позовавайки се на полското контраразузнаване (и потвърдено от източници от американското), разкрило опита на анонимен „работодател“ да вербува имигранти от Украйна, дошли от източните области на страната. Предполага се, че инструкциите и парите са идвали от Главното управление на руската армия, известно повече като ГРУ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Целта е очевидна – щом над 80% от снабдяването с оръжие и въоръжение минава през Полша, Москва трябва да направи нещо. Първоначално не е имало много възможгности за диверсионни действие, тъй като предимно малките оръжия, включително ракети „Джавелин“, са били доставени със самолети на летище Ржешув блидо до границата с Украйна и бързо прехвърляни на изток. Но когато потеглили влаковете с артилерийски системи HIMARS, бронирани машини и танкове, станали важни и пристанищата, железопътните и шосейните мрежи.Руснаците атакуват складове, но нито една доставка, движеща се през Украйна, не е била ударена досега. Това се дължи и на факта, че още в Полша товарите се раздробяват на малки пратки и организацията е такава, че до 48 часа те трябва да са на фронта.

Ако беше успяла, операцията щеше да донесе ползи на Москва в няколко направления – можеше да забави снабдяването, да предизвика отрицателно отношение в Полша към имигрантите и бежанците и, ако бъде разкрита, в затворите да лежат украинци, а не руснаци, още повече агенти на ГРУ (неофициално, сред арестуваните има 12 украински граждани, един руски и трима на Беларус).

„За мен е удивително, че сме 18 месеца [от началото на войната] и те не са успели да унищожат нито един конвой или влак“, каза за изданието Бен Ходжис, пенсиониран генерал от армията на САЩ, който е служил като командващ силите на армията на САЩ в Европа. „Нито една движеща се цел не е улучена.“Провалът отразява сериозните недостатъци на руската армия, включително изненадваща неспособност за проследяване или поразяване на движещи се цели, както и предполагаемото нежелание на Москва да рискува удари в Западна Украйна, които биха могли да се отклонят към Полша и да предизвикат отговор от НАТО. Трудностите за Русия да спре потока от оръжия също така са част от последиците от погрешния й военен план, коментира „Вашингтон пост“.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5246)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *