От САЩ надигнаха глас срещу антидопинг системата покрай случая с Валиева

От САЩ надигнаха глас срещу антидопинг системата покрай случая с Валиева

От САЩ надигнаха глас срещу антидопинг системата покрай случая с Валиева

Американският фигурист Винсънт Чжоу изрази мнение, че световната антидопингова система „e провал спрямо спортистите“. Изказването му идва в часовете около изслушването по случая с рускинята Камила Валиева, което започва днес и ще продължи до петък в Спортния арбитражен съд (КАС).

15-годишната рускиня даде положителна проба за забраненото вещество триметазидин през декември 2021 година, но за това се разбра чак през февруари 2022-а, само ден, след като бе спечелила злато на отборното състезание на Олимпиадата в Пекин.

Сега Международния кънки съюз се обърна към КАС, най-висшата инстанция в световния спорт, след като руско разследване отчете, че Валиева е невинна, макар налице да е положителната проба.

Чжоу бе част от американския отбор, останал със среброто именно за сметка на руските им съперници в Пекин. Тогава обаче от Международния олимпийски комитет решиха, че призьорите в отборната надпревара няма да получат медали докато не се стигне до решение по случая с Валиева.

„Както става ясно от празните ни кутийки за медал, глобалната антидопинг система e провал спрямо спортистите. Когато и да се случи, церемонията по награждаването за отборното състезание от Пекин 2022 ще бъде символ на ужасяващите провали на МОК, КАС, РУСАДА (Руската антидопинг агенция), както и други големи организации в световния спорт“, обяви фигуристът.

„Забавеното правосъдие е отказано правосъдие. Аз и моите съотборници никога няма да получим отново шанса да застанем пред света и да отпразнуваме здравата работа и отдадеността си, довели до най-голямото постижение в нашите животи“, добавя още той.

Чжоу сподели още, че американските фигуристи са изявили желание да присъстват на изслушването, но са получили отказа поради конфиденциалността на случващото се.

„Открито и прозрачно изслушване би помогнало изключително много на редица спортисти да приемат каквото и да е решение“, категоричен бе американецът.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *