От фронта в Украйна към класните стаи! „Вагнер“ станаха учители в Беларус

От фронта в Украйна към класните стаи! "Вагнер" станаха учители в Беларус - 1

От фронта в Украйна към класните стаи! „Вагнер“ станаха учители в Беларус

Руската частна военна група „Вагнер“ е регистрирана като „образователна организация“ в района на Асиповичи в източната беларуска област Могилев, съобщи радио „Свободна Европа“.

Според уебсайта на Единния държавен регистър на фирмите и индивидуалните предприемачи на Беларус, „Вагнер“ е официално регистриран на 4 август като дружество с ограничена отговорност, занимаващо се с „образователни дейности“, със седалище в Цел. Смята се, че селото е мястото, където войските на Евгений Пригожин са се установили след прекратения метеж на Вагнер в Русия на 23-24 юни.

Още новини от Украйна

Миналия месец властите в района на Могильо регистрираха компанията Concord Management and Consulting, чиято дейност е свързана с управление на недвижими имоти и която е собственост на компания със същото име като друга, собственост на Пригожин, основател и лидер на „Вагнер“.

Две седмици по-рано Радио „Свободна Европа“ получи изображения от услугата Planet Labs, показващи активно изграждане на укрепления близо до палатковия лагер на“Вагнер“ в Цел.

Предишни изображения от Planet Labs показаха нарастващ брой оборудване, камиони и други видове превозни средства, пристигащи в Цел. Миналия месец Пригожин се показа във видео заснето в Беларус, в което приветства своите бойци и казва, че те ще помогнат армията на страната да се превърне във втората най-добра армия в света.

Александър Лукашенко, участва в преговорите за прекратяване на бунта, като се съгласи с Пригожин и Путин да приеме войските на „Вагнер“ в Беларус.

Оттогава Пригожин е забелязан в Русия и се подозира, че се движи между двете страни.

Дни след изявлението на Лукашенко в Цел започна да се появява палатков лагер.

Войските на Вагнер изиграха ключова роля в инвазията на Русия в Украйна, като помогнаха за превземането на основните части на град Бахмут след близо 10 месеца интензивни битки. Пригожин каза, че е загубил 20 000 души по време на операцията.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *