От ЦИК обявиха: От понеделник тръгва регистрирането на партии и коалиции за местния вот

От ЦИК обявиха: От понеделник тръгва регистрирането на партии и коалиции за местния вот - 1

От ЦИК обявиха: От понеделник тръгва регистрирането на партии и коалиции за местния вот

Регистрацията на партии и коалиции за местните избори започва в понеделник, 4 септември, от 9:30 ч., като ще приключи в 17:00 ч. на 13 септември. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.
„ЦИК работи активно по организацията на местните избори. Веднага след издаването на указа на президента са приети важни и принципни решения. Едно от тях е указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост, за да могат да гласуват“, допълни още Матева, цитирана от Нова телевизия.
„ЦИК трябва да подсигури на избирателя възможност да гласува по начините, по които е предвидено в Изборния кодекс – с машини и с бюлетини“, посочи тя.

И допълни, че ЦИК не доставя хартията за гласуване, като това е възложено на БНБ.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, подчерта, че на 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив. „Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община“, каза Нейкова.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *