Официално: Тримата българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия, са в затвора от февруари

Официално: Тримата българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия, са в затвора от февруари

Тримата българи, обвинени в шпионаж на Острова, са в затвора. Това каза за NOVA посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Българското посолство е поискало информация за сънародниците ни. Те се намират в три различни затвора. „Преди 48 часа изпратих от мое име, за да получим яснота къде точно са задържани, ако все още са задържани и какви са техните затворнически номера. Днес сутринта получих отговор на своето запитване и той е пределно ясен. Посочени са конкретните затвори, където те са задържани, и техните затворнически номера”, заяви Райков.

Излизат и нови факти около дейността на българите, съобщи bTV. Соченият за „мозък“ на групата, 45-годишният Орлин Русев, е задържан в къща за гости в крайбрежното градче Грейт Ярмът, собственост на 47-годишната Ирина Първанова.

Българската бизнесдама е купила имота за 220 000 паунда през септември 2021 година. Към момента няма данни тя да е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия българската диаспора в Англия. В понеделник от Metropolitan Police съобщиха за NOVA, че тримата българи са освободени под парична гаранция и се очаква да се явят на дело през септември. След коментара на посланик Райков потърсихме лондонската полиция отново. Оттам заявиха, че тримата българи са в ареста от февруари и чакат следващото дело по казуса.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *