Очаквано завръщане! Легендарните бойци от „Азов“ отново се бият на фронта

Очаквано завръщане! Легендарните бойци от "Азов" отново се бият на фронта - 1

Очаквано завръщане! Легендарните бойци от „Азов“ отново се бият на фронта

Украинският батальон „Азов“, подразделение на Националната гвардия на Украйна, е реорганизиран и отново изпратен да се бие на фронта срещу руските сили в Източна Украйна, съобщи Киев, цитиран от ДПА, пише БТА.

„Легендарният отряд със специално предназначение „Азов“ започна бойни операции в района на гората до Серебрянка“, каза в изявление днес полковник Микола Уршалович, който отговаря за оперативното планиране на Националната гвардия на Украйна.

Серебрянка се намира в източната Луганска област. Батальонът „Азов“ включва и артилерийско подразделение, се казва в изявлението.

Доброволческо бойно формирование, създадено от крайнодесни екстремисти през 2014 г., батальонът „Азов“ отдавна се използва от руската пропаганда като пример за, както тя твърди, „нацистко управление“ в Украйна. Русия оправдава също започналата преди 17 месеца инвазия в Украйна с твърдението, че се стреми към „денацификация“ на своята съседка.

При боевете за пристанищния град Мариупол, предишният батальон „Азов“ беше обсаден в завода „Азовстал“, а оцелелите бойци бяха пленени от руските сили. Част от тях бяха убити при обстрел срещу затвора „Оленивка“, за който Москва и Киев взаимно се обвиняват. Друга част, по-специално най-тежко ранените, по-късно бяха разменени за пленени руски войници.

Няколко командири на батальона „Азов“, които бяха предадени от Русия на Турция, се завърнаха в Украйна в началото на юли след визитата в Турция на украинския президент Володимир Зеленски. Според първоначалното споразумение те е трябвало да останат в Турция до края на войната. Русия разкритикува връщането на командирите на „Азов“ в Украйна като нарушение на споразумението, посочва ДПА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *