Пак нацапаха с червена боя Паметника на съветския воин в Стара Загора

Пак нацапаха с червена боя Паметника на съветския воин в Стара Загора

Пак нацапаха с червена боя Паметника на съветския воин в Стара Загора

Ръцете на войника от Паметника на съветския воин в старозагорския парк „Методий Кусев“ отново бяха оцветени в яркочервена боя. Върху монумента е изрисувана, а после задраскана, и буквата „Z“, приемана за символ на руската армия след началото на инвазията ѝ в Украйна. 

Вандалският акт е извършен през нощта на 19 август. От февруари миналата година (началото на войната в Украйна) това е третият път, в който паметникът в Стара Загора е оцветяван в червена боя.

Монументът днес е бил почистен, предаде Агенция „Фокус“. На територията на парка има видео наблюдение. Предстои разследващите да прегледат записите в опит да установят извършителите.

Общинската организация на БСП и Областната структура на Българския антифашистки съюз в Стара Загора осъдиха вандалското посегателство върху монумента.

„Паметникът на съветския воин в Стара Загора е еманация на историческата памет на българския народ за борбата с фашизма. Неговото оскверняване представлява пореден безуспешен опит за въздействие върху общественото съзнание, целящо незачитане на тези исторически събития.

Народ, който не цени, не пази и не помни историята си, не може да има бъдеще и достойно място сред останалите европейски народи. Надяваме се компетентните органи своевременно да установят извършителите на това хулиганско деяние, които да понесат цялата строгост на закона“, се казва в позицията на социалистите.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *