Папата е обсъдил войната в Украйна с началника на въоръжените сили на САЩ

Папата е обсъдил войната в Украйна с началника на въоръжените сили на САЩ - 1

Папата е обсъдил войната в Украйна с началника на въоръжените сили на САЩ

Папа Франциск и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили са обсъдили войната в Украйна и надеждите за постигане на мир там по време на частна аудиенция във Ватикана днес, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Мили, който е католик, след това заявил пред репортери, че посещението е било от голямо значение за него, каза говорителят на генерала полковник Дейв Бътлър. Мили, който е на обиколка в няколко европейски страни, каза че папата е изразил дълбока загриженост относно загубата на човешки живот в Украйна, особено на цивилни.

Още новини от Украйна

Мили е остър критик на Москва, за която твърди, че води „кампания на терор“ срещу цивилните в Украйна, включително като взема на прицел гражданска инфраструктура като част от своята стратегия. Той също така подкрепя изпращането на въоръжение на стойност милиарди долари на Киев. Светият отец осъжда международната търговия с оръжия, но миналата година каза, че в морално отношение е легитимно на Украйна да бъдат изпращани оръжия, за да се помогне на страната да се защити от руската агресия.

Както е обичайно при частните папски аудиенции, Ватиканът включи срещата в графика на папата, но не даде подробности за нея. Миналия ноември американският генерал, който излиза в пенсия по-късно тази година, предупреди, че вероятността за пълна украинска военна победа в близко бъдеще е ниска и подчерта възможността за политическо решение за прекратяване на конфликта.

Франциск поиска от украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за диалог с Русия, но Зеленски иска от Ватикана да подкрепи мирния план на Киев, който предвижда възстановяване на украинската териториалната цялост, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и възстановяване на държавните граници на Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *