Папа Франциск: Дезинформацията е първия грях на журналистиката

Снимка: БГНЕС

Папа Франциск: Дезинформацията е първия грях на журналистиката

Папа Франциск разкритикува дезинформацията и фалшивите новини, които определи като „първия грях на журналистиката“, предаде Франс прес.

„Дезинформацията е първият от греховете, от грешките, на журналистиката“, каза папата по време на аудиенция във Ватикана за връчване на журналистическа награда в присъствието на италиански журналисти.

Папа Франциск с литургия на открито пред близо 1,5 милиона в Португалия (ВИДЕО)

Според Светия отец греховете на журналистиката са четири: „дезинформацията, когато един журналист не информира или дезинформира; твърденията без доказателства; клеветата и любовта към скандала“.

„Манипулациите от страна на хора, които разпространяват фалшиви новини от интерес, за да ориентират общественото мнение, ме безпокоят“, заяви папата. Той призова за отговорност в „драматичната ситуация, през която преминава Европа, с продължаването на войната в Украйна“.

Изписаха папа Франциск от болницата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Надявам се да бъде дадено място на гласовете на мира. На тези, които са ангажирани с прекратяването на този, както и на толкова много други конфликти“, каза в заключение Франциск.

86-годишният папа Франциск, който има планирано посещение в Монголия следващата седмица, дава множество интервюта, отбелязва АФП. Агенцията определя Франциск като доста по-многословен и комуникативен от неговия предшественик Бенедикт XVI.

Папата обвини португалската католическа църква в игнориране на сексуално насилие

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *