Париж от днес забранява електрическите тротинетки под наем

Париж от днес забранява електрическите тротинетки под наем

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Париж днес става първата европейска столица, която забранява електрическите тротинетки под наем, а кметството обеща да „успокои“ улиците, предаде „Гардиън“.Последните от общо 15 хил. електрически тротинетки в града бяха натоварени на микробуси в четвъртък следобед.Петгодишният експеримент с е-тротинетките под наем в Париж, при който те можеха да бъдат оставяни навсякъде и вземани чрез мобилно приложение, се радваше на висока популярност – често сред хората под 35 години и студентите – но беше изпълнен с противоречия.

В продължение на години политици предупреждаваха за опасения за безопасността, стрес за пешеходците и задръстване на градските улици от паркирани тротинетки, съборени на купчини, както и за въпроси, свързани с въздействието върху околната среда.През 2020 г., след оплаквания от анархичното им използване и превръщането на Париж в опасна „джунгла“, градът въведе най-строгите регулации в света, ограничавайки броя на операторите и автоматично проследявайки и ограничавайки скоростта. Но това не беше достатъчно, за да успокои спора.

През април кметът на Париж Ан Идалго свика референдум за е-тротинетките, като почти 90% от хората гласуваха за забраната им. Това беше отбелязано като победа за пряката демокрация от страна на кметството, въпреки че избирателната активност беше само 7.5%.

Водачите на електрически тротинетки под наем обикновено ги използваха за сравнително кратки разстояния и не е ясно към каква друга форма на транспорт ще се насочат сега.Кметството смята, че богатият обществен транспорт на Париж и разширената мрежа от велосипедни алеи ще бъдат достатъчни.Очаква се много потребители на е-тротинетки вместо това просто да ходят пеша, да прибегнат към автобуси или метро или да си купят собствени тротинетки. Франция вдига възрастта за ползване на електрически тротинетки и затяга санкциитеАнализаторите следят дали се увеличава използването на електрически велосипеди под наем, управлявани от същите компании, които управляваха тротинетките – Tier, Dott и Lime – както и парижката схема за велосипеди под наем Vélib. Най-голямото увеличение през последните години е в използването на лични велосипеди в Париж.Самите тротинетки ще бъдат преразпределени в други градове. Повечето от тези на Tier се връщат в Германия или Варшава, докато Lime ги изпраща до Лил, Лондон, Копенхаген и градове в Германия. Dott ще изпрати някои чак до Тел Авив.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *