Партиите разпределиха местата си в пленарната зала – ДПС сяда между ПП-ДБ и ГЕРБ

Партиите разпределиха местата си в пленарната зала - ДПС сяда между ПП-ДБ и ГЕРБ

Партиите разпределиха местата си в пленарната зала – ДПС сяда между ПП-ДБ и ГЕРБ

Политическите сили в Народното събрание разпределиха местата си в залата на бившия Партиен дом, където ще заседават за първи път от 45-ия парламент насам в първия ден от новата есенна сесия на 49-ия парламент.

Промяна в традиционната подредба има, макар че отново най-вляво в пленарната зала, гледано от позицията на трибуната, ще заемат депутатите от БСП. До тях ще седнат от ПП-ДБ.

Следват народните избраници от ДПС, които сядат в центъра на залата и ще заемат креслата между ПП-ДБ и ГЕРБ.

До ГЕРБ най-вдясно са поставени депутатите от „Възраждане“, а до тях – колегите им от „Има такъв народ“. Досега разпределението на местата в предишната пленарна зала беше БСП, ДПС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

На челния ред местата са отредени по едно за представителите на ИТН, три за „Възраждане“, четири за ГЕРБ-СДС, три за ДПС, четири за ПП-ДБ и две за БСП, уточнява БТА.

Народното събрание ще открие политическия сезон с декларации на парламентарните групи, в които ще очертаят приоритетите си, и с парламентарен контрол, гласи проектопрограмата за първия ден след ваканцията – 1 септември, петък.

Пръв на актуални въпроси на депутатите ще отговаря премиерът Николай Денков.

Втора точка предвижда прекратяване пълномощията на народния представител Вежди Рашидов, след като той подаде оставка заради скандала, провокиран от негов коментар в личен разговор, но на включени микрофони, в деня, когато депутатите се събраха извънредно за промени в НК заради нападението над 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Проектът за програма предвижда още провеждането на редовен парламентарен контрол. На въпроси и питания на народни представители ще отговорят финансовия министър Асен Василев и още 10 министри от кабинена на Николай Денков.

На депутатските питания ще отговарят министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, министърът на труда и социалната политика Иванкв а Шалапатова, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на здравеопазването Христо Хинков, министърът на културата Кръстю Кръстев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на спорта Димитър Илиев.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *