Пекин отговори с военни учения около Тайван на посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ

Пекин отговори с военни учения около Тайван на посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ - 1

Пекин отговори с военни учения около Тайван на посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ

Китайските военни започнаха учения около Тайван и заявиха, че това е „сериозно предупреждение“ към сепаратистките сили. Действието е очакван от мнозина отговор, който е израз на раздразнението на Пекин от посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източното командване на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), в чиято оперативна зона влиза и Тайван, посочи в кратко съобщение, че е започнало около острова комбинирани военноморски и военновъздушни патрули за проверка на бойната готовност.

Допълва се, че ВМС и ВВС провеждат и учения, по време на които се тренира подобряване на стиковката между самолети и кораби и установяване на контрол, за да се „провери действителната боеспособност“ на силите.

„Това е сериозно предупреждение към тайванските сепаратистки сили, съглашателстващи с външни сили с цел провокация“, заявиха китайските военни.

Лай, който е фаворитът за спечелването на президентските избори в Тайван през януари, вчера се завърна от САЩ, където официално направи само транзитни спирки по пътя си на отиване и на връщане от Парагвай, въпреки че по време на престоя си в Щатите произнесе речи.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *