Пекин ще призове БРИКС да стане пълноценен геополитически съперник на Г-7

Пекин ще призове БРИКС да стане пълноценен геополитически съперник на Г-7 - 1

Пекин ще призове БРИКС да стане пълноценен геополитически съперник на Г-7

Китай ще призове колегите си от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) на предстоящата среща на върха в Йоханесбург да превърнат асоциацията в пълноценен геополитически съперник на Групата на седемте (Г-7), пише Financial Times.

„Ако разширим БРИКС, за да отговаряме за дял от глобалния БВП, като Г-7, тогава нашият общ глас в света ще стане по-силен“, посочи китайски представител, който предпочете да не бъде назован, пред изданието. Групата на седемте включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ.

Financial Times припомня, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани лидери и правителствени ръководители на повече от 60 държави на срещата на върха, насрочена за 22-24 август, докато според южноафрикански служители 23 страни са изразили интерес да се присъединят към БРИКС.

Въпреки това източници, запознати със същността на позициите на Китай и Индия, разказват пред вестника, че напрежението между Пекин и Ню Делхи се покачва относно това как трябва да изглежда разширяването. Основният спор е дали БРИКС трябва да бъде неутрален клуб за защита на икономическите интереси на развиващите се страни или политическа сила, която трябва открито да се противопостави на Запада.

Изданието цитира думите на неназован бразилски дипломат, който се изказа за по-ясни правила за приемане на нови членове. „Важно е да се определят критерии за приемане на нови членове“, подчерта той.

През 2006 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай създадоха групата БРИК. Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г., превръщайки я в БРИКС. Тази година Южна Африка председателства асоциацията. През април Bloomberg, позовавайки се на данни от Международния валутен фонд, съобщи, че страните от БРИКС от 2020 г. насам са изпреварили страните от Г-7 по отношение на приноса им към глобалния икономически растеж. Според Bloomberg тази година членовете на БРИКС ще осигурят 32,1% от растежа, а Г-7 – 29,9%. Според агенцията в края на 2020 г. дяловете на двете групи страни в световния БВП по паритет на покупателната способност са били равни и са били по 31%. В същото време до края на 2028 г. делът на БРИКС ще нарасне до 33,6%, докато за Г-7 ще намалее до 27,8%.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *