Пенгезов е отстранен. Кой ще заеме мястото на Ситнилски – Гебрев, Иванов или Даскалов?

Пенгезов е отстранен. Кой ще заеме мястото на Ситнилски – Гебрев, Иванов или Даскалов?

Съвсем очаквано, WCC отново изпълни волята на Главния прокурор и отстрани от длъжност двамата председатели на апелативни съдилища – на най-големия, Софийския апелативен и на единствения военно-апелативен съд. Изненадани няма! Няма и полемика, единственото обсъждане е било, по кой текст от ЗСВ да ги отстранят, но не и ДАЛИ да ги отстранят.
След грешката с окръжния(бивш) прокурор на Хасково, който беше възстановен от ВАС, което наложи заточаването(пардон, командироването) му в Пловдидския окръжен съд, със срок 1 ден след изтичане на мандата му, Цацаров се изучи и внимава да не допуска подобни. Затова беше внесъл предложението за отстраняване на двамата председатели по текст, който на практика задължава WCC да приеме предложенията. Въпреки това някой се осмели да гласува против, може би от спортна злоба!
Предложенията на Цацаров са приети с 16 гласа, с толкова отстраниха Ситнилски. Явно това е твърдото ядро, на което ще разчита във всеки един момент Главния, за да прокарва желанията си. Само дето не стигат за най-важния въпрос, който предстои – избора на председател на ВКС! Дали няма да се наложи да се „отсвири: своевременно още някой член на WCC? Или просто ще се изчака делегатското събрание на прокурорите, за попълване на освободеното от Ситнилски място? Аз залагам, че това ще бъде един от тримата: шефа на прокурорския инспекторат Гебрев, шефа на прокурорската асоциация Иванов или шефа на Пловдивската апелативна прокуратура Даскалов!
А бе, господа и дами от WCC, що го дразните човека? Намерете още един за 17 и да се кротне!Иван Петров, адвокат, апелативен прокурор на София /1998 – 2005/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *