Пендаровски: Европейската концепция в РСМ се провали

Пендаровски: Европейската концепция в РСМ се провали - 1

Пендаровски: Европейската концепция в РСМ се провали

Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да дойде на власт, а след това да мисли с кого да получи мнозинство от две трети в парламента за гласуване на промените в конституцията, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Сител.

Според Пендаровски с гласуването „против” още с приемането на дневния ред на вчерашното парламентарно заседание, което имаше една единствена точка – за приемане на предложението за необходимост от гласуване на промени в конституцията, опозицията всъщност показва, че европейската концепция в страната се е провалила.

„Мисля, че това дори е срамно да се каже от която и да било политическа структура. Какво предлагат те (ВМРО-ДПМНЕ) вместо това, което вчера се провали? Каква е алтернативата, която опозицията предлага? Ако европейската концепция за страната пропада, питам дали се връщаме на стария дебат от 1991-1992 г. на къде отиваме, на „запад или изток”? Кой е изтокът? Продължавам да твърдя, че това, което имаме на масата и което опозицията ненужно нарича „български диктат”, а всъщност е френско предложение и европейска (преговорна) рамка е най-доброто за страната. Несериозно е концепцията да бъде „да дойдем на власт, пък ще мислим как да достигнем до мнозинство в парламента“. Това не е политическа концепция. Какви бяха първоначалните български искания-език, идентичност, история, окупатори, администратори… Какво имаме днес- покрай седем части от народи, вписани в конституцията добавяме още шест и от това ще пропадне (Северна) Македония? Днес на дневен ред беше дали да влязат българите в конституцията. Срещу това гласува днес опозицията. Знаем къде бяхме преди три години по отношение на този сет от български искания, къде сме днес”, заяви Пендаровски.

На въпрос за „споменаването на други въпроси в преговорната рамка – протоколът и Договорът за добросъседство”, което е спорно за опозицията и думите на българския президент Румен Радев, че промяната в конституцията на страната не е последната, а първата стъпка на Северна Македония, Пендаровски отговори, че не го интересува какво ще кажат Радев, Каракачанов или „фашистът евродепутат, който снимаше спотове, в които казва, че Македония е втората българска държава”, защото Северна Македония преговаря с Европейския съюз и въпросът днес е дали страната ще осъществи промените в конституцията, за да бъде осъществена и втората междуправителствена конференция.

Той уточни, че не знае какви са плановете на правителството, но според него в близките седмици необходимостта от промени в конституцията ще бъдат подложени на гласуване в парламента, защото има парламентарна практика гласуването да се насрочва, „когато има условия за това”.

Пендаровски посочи, че според него промените в основния закон на Северна Македония е трябвало да бъдат гласувани още през есента на миналата година, за да може страната да започне да решава своите проблеми.

Той каза, че не би искал да анализира, но не иска да вярва, че Албания ще бъде отделена от Северна Македония в преговорния процес, въпреки че формално и юридически такава възможност съществува.

Източник: БТА

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *