Пенсионерката, задържана за „ало” измами: Правех го, защото тарторът заплашваше мен и децата ми

Полицаите, обрали мигрант с опрян пистолет в главата - под домашен арест с гривни

Пенсионерката, задържана за „ало” измами: Правех го, защото тарторът заплашваше мен и децата ми

Две пенсионерки попаднаха в схема за ало измами – едната като жертва, другата като муле. Измамницата в момента е под домашен арест. Специално пред NOVA тя разказа как е попаднала в схемата. Ексклузивно говори и последната й жертва – 74-годишна пенсионерка от Варна, която оставила 5000 лв. до контейнер за боклук. С двете жени ни среща Емил Дамянов.

„Ало, обажда се Георги от полицията във Варна“. Така започва всичко – с Георги, който е стара схема на  „ало” измамниците.

„Казаха, че искат да предпазят детето ми и трябват пари. Знаеха и двата ми телефонни номера”, сподели жената. 

Телефонната атака станала почти едновременно. Първо на мобилния, а секунди след това и на домашния телефон.

„Казаха ми, че ще разбият апартамента, ще ме пребият и в паниката не затворих”, разказа още жертвата на телефонна измама.

След като оставила парите до кофа за боклук, жената била инструктирана отново да се прибере у дома.

Парите прибира 75-годишната Марийка Митева. Пенсионерката твърди, че е вербувана от телефонните измамници по същата схема, по която лъжат жертвите си.

„Заплашиха ме, че ще ми счупят краката, както и на децата ми”, обясни жената.  Твърди, че и на нея тарторът на „ало” измамите й се представил за полицай.

„АЛО“ ИЗМАМИ: Задържаха пенсионерка, откраднала 100 000 лв.

По данни на МВР жената е била съпричастна към „ало” измами за около 100 хил. лв. в последните месеци. По думите й обаче тя изобщо не е подозирала, че е съдействала на престъпници.

„Не съм виждала мъжа, с който говорих. Все по-често започна да ме търси и да иска помощ. Аз попитах „Каква помощ, нали сте от полицията? Караше ме да нося някакви пакети””, допълни жената. Признава обаче, че мнимият полицай й оставял пари след всеки пренесен пакет.   

Преди обаче това да започне Марийка споделя, че още през миналата година същият мъж я е карал да тегли пари от личния си влог.

„Каза ми „Ще кажеш, че ще правиш ремонт и че ти трябват пари. И така изтеглих 20 хиляди лева”, разказа възрастната жена.   

Сега, когато е под домашен арест, Марийка през сълзи споделя, че съжалява.

„Не съм добре. Добре, че дъщеря ми носи лекарства и храна. Виновна съм пред нея”, обясни пенсионерката.

Според началник сектор „Измами” Към ГДНП Златка Пандикова възрастните хора, които играят ролята на мулетата в телефонните измами, добре знаят какво правят.
 
„Не е прецедент възрастни хора да участват в телефонни измами. Вербуват ги по различни начини.  Единият от вариантите е възрастният човек първо да е станал жертва на телефонна измама. След това го убеждават, че парите му ще бъдат върнати, ако им помогне. Но следва да кажа, че няма случай в който, ако повече от веднъж или два пъти си взел пари като муле при телефонна измама, да не знаеш, че се касае за телефонна измама.Измамниците карат мулетата да проверяват какво има в пликовете, да броят парите.Често пъти хората са склонни по-скоро да оправдаят действия си. Изпитват чувство за вина, срам”, обясни Пандикова. По думите й класическите „ало“ измами започват от домашен телефон.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *