ПЕС събира на конференция в Брюксел представители на местните власти, поканен е и общински съветник от Поморие

ПЕС събира на конференция в Брюксел представители на местните власти, поканен е и общински съветник от Поморие

Утре, на 10 юли в сградата на Европейския парламент, ПЕС ще проведе конференция посветена на кохезионната политика след 2020 година.
На двудневната работна среща ще присъстват Карл-Хайнц Ламберц, първи заместник-председател на Комитета на регионите от Белгия, кметът на Торино Пиеро Фасино, който е председател на Групата на социалистите и демократите в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, Петер Пелегрини – заместник министър-председател по инвестиции и информационни технологии на Словакия, Марджъри Жуен от Нашата Европа, Ласло Андор – бивш комисар по заетостта, социалните въпроси и политиката на включване, Керстин Уестфал от Германия – член на ЕП от Групата на социалистите и демократите в комисията по регионално развитие, Изабел Будино от Франция – заместник-председател на Регионалния съвет на Нова Аквитания, Ефтериос Антонополос от Център за европейски политически изследвания, Университет Стратклайд, Джо Лайнен – член на Европейския парламент, председател на Мрежата на ПЕС по околна среда и климатични промени, кметът на Гент Даниел Термон, президент на Eurocities, Йоана Ролан – кмет на Нант, Франция, Монсерат Мир – секретар на Конфедерацията на Европейските синдикати.
Посещението в Брюксел от българска страна е по покана на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Работната група е съставена от 38 души – 30 представители на местната власт и 8 на медиите. Сред поканените е и общинският съветник от Поморие Никодим Стоянов.
В рамките на конференцията ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с: гарантирането на солидарност в прилагането на кохезионната политика след 2020 г.; как да гарантираме солидарността – кохезионна политика за качествени работни места и равноправни общества; как да гарантираме справедлив преход в ЕС – кохезионната политика като мотор за развитие на зелена икономика.
Начало на конференцията ще поставят президентът на ПЕС Сергей Станишев и комисарят по регионалната политика – Корина Крецу. Заключителните думи са запазени за Костанц Крел – координатор на Комисията по регионално развитие на ЕП, Германия.
След 2020 г. кохезионната политика няма да се провежда на принципа на безвъзмездното финансиране, както досега, а чрез финансови инструменти.
ZADKULISITE.COM На снимката: Никодим Стоянов – общински съветник на Поморие от БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *