Петролни войни! Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно

Петролни войни! Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно - 1

Петролни войни! Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно

Русия ще намали износа си на суров петрол с още 300 000 барела дневно от септември, заяви вицепремиерът Александър Новак, който отговаря за енергийния сектор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите му, цитирани от агенция „Интерфакс“, износът през август беше намален с 500 000 барела дневно, а Москва е в преговори с други страни производители на петрол за намаляване на добивите и износа и през октомври.

Въпреки западните санкции през март Русия е изнасяла по 8,1 милиона барела петрол дневно. Според Международната агенция по енергия (МАЕ) това е най-високото ниво от април 2020 г.

При все това приходите на Москва са спаднали, тъй като западните държави почти не купуват руски петрол и той се насочва към Индия и Китай на занижени цени. Същевременно Г-7 обяви таван на цената на руския петрол и опитва да намери механизми да го налага и прилага на световните пазари.

Новак заяви освен това, че правителството опитва да постигне стабилност на вътрешния пазар на горива посредством контрол върху т. нар. „сив износ“, отнасящ се за износ на петрол и петролни продукти, предназначени за руския пазар и получили държавни субсидии.

През юли в много руски региони беше регистриран недостиг на горива, а същевременно цените рязко се покачиха, посочва ДПА.

„Увеличаваме количествата, които задължително трябва да бъдат доставяни на стоковите борси“, заяви Новак. „Принципно има достатъчно петрол, но въпреки това е необходимо да стабилизираме пазара до края на активния земеделски сезон.“

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *