Петьо Петров-Еврото, съпругата му и прокурор са обвинени по казуса „Осемте джуджета“

Петьо Петров-Еврото, съпругата му и прокурор са обвинени по казуса „Осемте джуджета“

© Велко Ангелов

Ресторант „Осемте джуджета“, който е функционирал и като офис на бившия следовател Петьо Петров-Еврото, бе затворен след разкритията на АКФ.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса „Изамет“ са с повдигнати обвинения от петък (11 август), съобщиха от прокуратурата. Тримата обвинени са посочени в съобщението на прокуратурата само с инициали.Прокурор Дилян Денянов, за когото излязоха документи, от които става известно, че е върнал иззето злато на трето лице преди разследването по казуса за приключи, е обвинен за длъжностно престъпление. Обвинението му е за това, че на 18 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от същата дата е върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона.Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от право да заема определена длъжност. Широко затворени очи: Прокуратурата е скрила груби закононарушения по „Осемте джуджета“

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П. (Петьо Еврото – бел. ред.) бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П. (бившата му съпруга Любена Павлова – бел. ред.), за това, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК.Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години. Андрей Янкулов: Всички ще платим 5 млн. лв. заради нарушения по „Осемте джуджета“От прокуратурата посочват, че Петьо Петров е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от следствения отдел към СГП е постановил на органите на СДВР да го обявят за общодържавно издирване. Постановена му е мярка за неотклонение задържане до 72 часа, която ще му бъде наложена директно, ако бъде открит и задържан. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.Същевременно по другото досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), Петьо Петров е било привлечен в качеството на обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК. И седнали на една маса в „Осемте джуджета“…Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт, съобщават още от прокуратурата.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *