Пламен Йотински: С позицията на ДПС и ББЦ правителството вече си става кабинет на мнозинството, независимо дали ще бъде облечено в тази формулировка. Е, къде е „прозрачността“ на ГЕРБ се пита в задачката?

Пламен Йотински: С позицията на ДПС и ББЦ правителството вече си става кабинет на мнозинството, независимо дали ще бъде облечено в тази формулировка. Е, къде е „прозрачността“ на ГЕРБ се пита в задачката?

Прозрачен мрак
Атмосферата, която цари в българския политически театър в момента, може спокойно да бъде определена като прозрачен мрак. Защото зад „прозрачността“, към която многократно призова на пресконференцията на ГЕРБ Томислав Дончев, прозират задкулисни действия.
Как така партията на Бойко Борисов преспа и стигна до коренно противоположна позиция на тази на своя лидер – съставяне на правителство на малцинството? Дали пък крушката си няма опашка?
Местан заяви, че ценностно мнозинство без ДПС в 43-то Народно събрание е трудно мислимо. Естествено, лидерът на движението облече в омайни думички своята позиция – „Въпреки сложната ситуация, в която сме изправени от вота на избирателите, ДПС ще работи за модерно, евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да свърши следващо управление“.
И Бареков не го подмина „прозрачността“ на ГЕРБ – в деня след изборите той отсече: „Ние сме за това да бъде направено възможно най-скоро управляващо мнозинство и правителство съобразно конституционните срокове и необходимата прозрачност“.
Е, къде е „прозрачността“ на ГЕРБ се пита в задачката? Ами с позицията на ДПС и ББЦ правителството вече си става кабинет на мнозинството, независимо дали ще бъде облечено в тази формулировка. Тайна, обаче, ще си остане какви ще са договорките „под масата“ между ГЕРБ&сие. Защото ДПС, независимо дали гласно или негласно в коалиция ще иска своето. А хората на Местан са по тънките сметки, но за дебели проекти.
Да не забравяме също, че България ще преживее „преформатиране“ с влизането на Реформаторския блок в играта. Остава да гледаме с любопитство доволството на фронтоваци и алтернативците, както и гордото пребиваване в опозиция на левите българи.
Друг е въпросът, че след като ГЕРБ „се пожертва“ за съживяването на икономиката и духа на България, партията на Борисов почти сигурно ще излезе и „на пазар“ за „свободомислещи и отговорни депутати“ от други партии. И съответните пазарни елементи ще бъдат радостни да бъдат купени.
Въпросът е какво ще донесе тази „прозрачност“ на българския народ? Притеснението е, че положението на хората, които пълнят бюджета и джобовете на ча/е/стните депутати, ще се стъжни. Следващият кабинет вече се е прицелил към взимане на сериозни заеми, за да захрани своите олигарси, които отсега потриват радостно ръце. Ще продължим „с гордост“ да носим на челото си дамгата „най-бедна страна в целия ЕС“, докато управляващите ни – които и да са те – ни пълнят главите с лозунги за съживяване на държавата, увеличаване на заплати и пенсии, осигуряване на работни места и т.н. Глупости! Нищо от тези обещания няма да бъде изпълнено. И ако всеки българин издигне в съзнанието си една символична Стена на срама, на която да поставя черни точки за всяко неизпълнено обещание на лидерите и политическите им сили, за нула време съзнанието му ще стане абсолютен аналог на лафа „цялото тъмно – празно“. Защото това сравнение е точно определение на светлите идеи на политиците за просперитет на нацията.
Сега ни чакат: топла и обгазена зима; после „Южен поток“, преминаващ през Турция за Европа; после, не дай Боже, наводнена пролет; няма да има решение и на проблема КТБ /Кой тараши България/; чиновниците на държавната ясла няма да си плащат осигуровките; профсъюзите все повече ще се приближават до позицията си от времето на социализма; учителите ще взимат стотинки, за да обучават децата на Българя… Ако продължим да изреждаме приоритетите на политическите сили в България, ще ни се завие свят.
Решението е просто и ясно: обещание – изпълнение. Казана дума – хвърлен камък. Иначе… ще продължим да гласуваме с краката си, докато в България останат само политици, олигарси.
Пламен Йотински, главен редактор на Агенция БГНЕС
Агенция БГНЕСКолаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *