Плащаме 300 000 лева тоалетната хартия на дебелосерците в МС!

Плащаме 300 000 лева тоалетната хартия на дебелосерците в МС!

За 2011 и 2012 г. Бойко похарчил 157 000 лева за тоалетна хартия, година по-късно Марин Райков „скочил“ на 187 бона
300 000 лева се готви да похарчи Министерският съвет за тоалетна хартия и санитария. Това научи BIG5.BG от страницата на Агенцията за обществени поръчки. На „Дондуков“1 се канят да ползват за височайшите си задници двупластова тоалетна хартия от 100% чиста целулоза (нерециклирана), като перфорацията за откъсване трябва да е през 12 см.
В обявлението за търга са упоменати дори и листовете в ролката. Те трябва да бъдат 850 броя. Дали изискванията в това обявление са съобразени с конкретните специфики на задните части на администрацията, работеща в МС, или става дума за заигравка с конкретен доставчик, може само да гадаем. Подобни са и изискванията към хартията за подсушаване на ръце за санитарните възли в сградата. Освен тези консумативи е поръчан и течен шампоан за коса, ръце и тяло в опаковка от 450 мл, също съвместим с луксозните дозатори на австрийската фирма „Хаглайтнер“. Явно държавните ни мъже са претрупани с работа и не им остава време да се хигиенизират в къщи, а се къпят на държавни разноски направо на работното място.
За тоалетните на по-низшите чиновници в управлението на държавата пък са поръчани други консумативи. Служителите ще се задоволят с доста по-обикновена тоалетна хартия, само със 70% целулоза. Към салфетките за ръце също няма големи претенции. Липсват и елегантните дозатори. Единствено за сапуна за ръце се иска да е приятно ароматизиран, антибактериален и с омекотител. Тоалетният сапун пък трябва да е с глицерин. Всичко това, заедно с ароматизаторите, почистващите препарати и дори таблетките за дезинфекция на яйца, ще струва 138 хил. лева.
Пликовете, в които ще се събира боклукът и кърпите за почистване, ще струват на данъкоплатеца 72 хиляди лв. без ДДС. Освен многобройните изисквания за големина, цвят и вид на найлоновите торбички прави впечатление, че сега се търсят и професионални кърпи за почистване от устойчив микрофибър в четири цвята, които да лъскат и придават блясък, без да оставят следи, и то при употребата на минимално количество препарат.
Разходите за тоалетни консумативи на властта се увеличават. През 2011-а и 2012-а за доставката им бяха платени общо над 157 хил. лв. на компаниите „Би Ту Би“ и „Хигия Булс БГ“. След това през 2013 -а служебният министър-председател Марин Райков се договори за доставка на хигиенни материали с „Хигия Булс БГ“ и при все че информация за стойността на този договор все още няма, заложените прогнозни разходи бяха 184 хил. лв. без ДДС. В момента обаче числото е нараснало с над 120 000 лева и вече са заложени цели 300 бона.
Офертите на фирмите-кандидатки ще бъдат отворени на 24 април.BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *