Плячкосани са 87 християнски жилища и 19 църкви при размириците в Пакистан

Плячкосани са 87 християнски жилища и 19 църкви при размириците в Пакистан - 1

Плячкосани са 87 християнски жилища и 19 църкви при размириците в Пакистан

Осемдесет и седем християнски жилища и 19 църкви са плячкосани при безредиците в град в пакистанската провинция Пенджаб тази седмица, избухнали заради обвинения в богохулство, съобщи местната полиция пред Франс прес, цитирана от БТА.

„Събитията, които се разиграха, са трагични. Подобно насилие никога не може да бъде оправдано“, каза Усман Ануар, началник на полицията на провинция Пенджаб в Източен Пакистан.

Стотици мюсюлмани, въоръжени с пръчки и камъни, преминаха в сряда по улиците на християнския квартал „Джаранвала“, в покрайнините на индустриалния град Фейсалабад, принуждавайки християните да избягат от там.

Размириците избухнаха, след като група религиозни фанатици обвиниха християнско семейство в оскверняване на Корана.

Въпросът за богохулството е особено чувствителен в Пакистан, където дори недоказани обвинения в оскърбление срещу исляма могат да доведат до убийства и линчувания.

Ануар каза, че лично е разпитал двама братя християни, обвинени в оскверняване на Корана.

Полицията съобщи, че още 128 души са арестувани във връзка с насилието.

Към днешна дата 3200 църкви са охранявани от полицията в провинция Пенджаб, за да се успокои християнската общност, каза Ануар.

Християните, които съставляват около 2 процента от населението, заемат едно от най-ниските стъпала в социалната стълбица на пакистанското общество и са чести мишени на фалшиви и неоснователни обвинения в богохулство, посочва АФП.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *