Поведението на кабинета „Близнашки“ е насочено към осигуряване на служебна изборна победа на ГЕРБ на всяка цена

Поведението на кабинета „Близнашки“ е насочено към осигуряване на служебна изборна победа на ГЕРБ на всяка цена

Служебния кабинет „Близнашки“ предприе безпрецедентна за едно служебно правителство политическа чистка.
Това се казва в позиция на Гражданското непартийно Движение „Модерна България“, според което чистката, осъществявана от кабинета „Близнашки“, е в разрез с конституционната роля и задачи на едно служебно правителство.
Българските избиратели не са давали мандат нито на служебното правителство, нито на президента Плевнелиев да упражняват цялата власт, която те устремно узурпират през последните дни. Те нямат правото да си присвояват власт, която не е им е дадена от суверена, заявяват от „Модерна България“.
Според тях без мотиви се уволняват областни управители, ръководители на държавни ведомства, членове на Надзорния съвет на НОИ и пр.
На тяхно място се връщат в повечето случаи компрометирани кадри тип „Ало, Ваньо“ от управленския мандат на ГЕРБ, който беше предсрочно прекратен от масовото народно недоволство и най-мащабните граждански общонационални протести за последното десетилетие през февруари 2013 г., се казва още в позицията на движението.
По думите им, узурпацията на власт без избори обслужва олигархията и задкулисието. Най-малкото, се уточнява в позицията, защото служебното правителство е напълно безконтролно правителство. То не е обект на демократичен парламентарен контрол с участието на опозицията, която и да е тя.
Заявява се, че кадрови назначения, при това правени при пълна липса на прозрачност и без да е ясно „КОЙ“ предлага кандидатите, свидетелства, че кабинетът „Близнашки“ е замислен и осъществен като параван на задкулисието и олигархични кръгове, а не според изискванията на Конституцията като временно правителство, което да управлявава текущите дела и да организира честни избори.
Заедно с това, изтъкват от гражданското движение, досегашното поведение на кабинета „Близнашки“ сочи пълна липса на задължителната за един служебен кабинет политическа неутралност и очевидно е насочено към осигуряване на служебна изборна победа на ГЕРБ на всяка цена.
Движение „Модерна България“ започва консултации с независими експерти, граждански организации и политически сили с цел изготвяне на специален доклад до Европейската комисия за осъществяваната политическа чистка и непрозрачните действия на служебното правителство, които задълбочават политическата нестабилност и отварят още по-широко вратите на властта за олигархични кръгове и групировки.Движение „Модерна България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *