Поведението на Цветанов е основание за протест – пред централата на ГЕРБ, пред съдебната палата, пред Народното събрание. Но протестърите нещо никакви ги няма – нито там, нито дори във Фейсбук

Поведението на Цветанов е основание за протест – пред централата на ГЕРБ, пред съдебната палата, пред Народното събрание. Но протестърите нещо никакви ги няма – нито там, нито дори във Фейсбук

Ето ви пример защо няма да се оправим – защото политици от най-високите етажи на властта се опитват да ни правят на идиоти. Нагло, без никакво чувство за срам.
Прочее, това поведение е основание за протест – пред централата на ГЕРБ, пред съдебната палата, пред Народното събрание. Но протестърите нещо никакви ги няма – нито там, нито дори във Фейсбук….
Миналата седмица Цветанов нямаше имунитет и какво направи – скри се от делото за клевета срещу него.
Тази седмица, когато вече е с депутатски имунитет, той се прави на интересен – явява се, представяйки декларация без никаква правна стойност, с която уж искал делото да се води.
Много думи ми идват в главата, когато видя такова поведение, но най-добре е да използваме такава, която ще бъде разбрана от всички: гьонсуратлък.
Ето как „Правен свят“ представя случилото се днес:
„След като успя да се скрие от правосъдието по делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу него, бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрира днес коренно различно поведение по едно от наказателните дела срещу него – за неупражнен контрол върху мобилното подслушване в МВР.
Макар и наясно, че съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС) ще спре делото заради новия му депутатски имунитет, Цветанов представи днес нищо незначеща декларация, с която казва, че сам се отказва от имунитета си по това дело.
„Ние сме искали бърз и справедлив процес. Под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет. Самият факт, че още в първото заседание на парламента, когато беше сформирано, също дадох декларация, която също нямаше правна стойност и тогава се наложи главният прокурор да поиска свалянето на този имунитет, където аз дадох съгласието си, и нямаше гласуване“, коментира Цветанов в свой стил след заседанието.
Защитникът му Менко Менков не се съгласи, че декларацията няма правна стойност. Според него тя изразява тяхното становище и тълкуване на закона.
„Представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска отново имунитета на г-н Цветанов. Той ще бъде вечно подсъдим, докато трае 43-ото Народно събрание ли? Така че г-н Цветанов изразява волята си на директни приложения на Конвенцията за правата на човека за бързо приключване на процеса. Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна“, каза адвокат Менков.
Очаквано, съдия Гунчев се позова на практиката на Конституционния съд, който е категоричен, че властническите правомощия на Народното събрание възникват от деня на избора и Цветанов вече има имунитет, поради което съдът спря делото. Главният прокурор трябва отново да поиска имунитета на Цветанов, а той може да представи декларацията си пред Народното събрание, а не пред съда.
Цветанов се зарече днес дори да покани главния прокурор по-бързо да поиска имунитета му, тъй като първото заседание на Народното събрание е насрочено за 27 октомври.
На въпрос, защо не е подходил със същото отношение и искане за бърз процес по делото за клевета, Цветанов каза само, че не бил призован за него.“Вени Марковски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *