Подгизнахме от празни приказки

Подгизнахме от празни приказки

Точно преди празниците, когато всички очакваха седмичната прогноза за времето, метеорологът Емо усмихна екрана на БиТиВи с новината, че от първи май ще грейне слънце. Често му се случва да греши, но тоя път ни изпързаля като за световно. Как обаче да му се сърдиш, като те пързаля добронамерено, шеговито, и намира добри думи за най-мрачната метеорологична дупка? Пък и преди години беше повдигнат дебат защо прогнозите за времето се разминават драстично с реалносттта, та се разбра че всички ползват сводките на метеорологичния институт на БАН. Източникът е, значи, един – останалото е въпрос на интерпретация.
Около Гергьовден интерпретации да искаш. Но за разлика от тези на Емо, празните приказки на президента Росен Плевнелиев не носят настроение, камо ли празнично. Те просто вбесяват. Зове човекът държавата и обществото „да впрегнат всички възможности” за модернизацията на българската армия, защото са в дълг към нея. През последните няколко години изискванията към въоръжените сили нараснали, а бюджетът за отбрана като процент от БВП, прогресивно намалявал. А да не би изтърбушените бюджети на НОИ и Здравната каса да са цъфнали и вързали, че да има сити и здрави хора, които да бъдат впрегнати за армейски нужди.
Виж, за тежки пагони и пришитите към тях социални екстри, държавата не жали средства. Нови генерали, адмирали, че и цял контраадмирал ще командуват неизброимите пълчища на българското войнство. Начело на всеки взвод – генерал, надуваема лодка – с адмирал на палубата, а контраадмиралите да разиграват кабинетни морски битки. С два натовски кораба на старо – толкова. Подводница вече няма, самолетите изпокапаха от кримските закачки на руснаците, а танковете чакат някой евроатлантически партньор да плати горивото, за да излязат на учение.
И понеже пълководците стават все повече и все по-големи, трябва да им осигурим армия. Всичко е обърнато наопаки – не знаем какво да правим с нея, няма национална кауза, държавността празно понятие, но пък трябва да изпълним своя съюзнически ангажимент като заложи разходи за отбрана за 2015 година от минимум 1,5 % от БВП-то. И после да го увеличим до 2 %, понеже такъв е нормативът за НАТО. Въобще Плевнелиев си пада по НАТО-то като комсомолски активист по партийна книжка. И енергийната ефективност, и енергийната диверсификация, и върховенството на закона тури под този знаменател. Накратко: „Членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет”. И защо да хвърляме пари за армия, щом едното членство върши работа?Смислените въпроси, зададени към празни приказки, стават безсмислени. Върховният главноковандуващ е толкова далеч от представата за този пост, че съобщенията на президентския прессекретариат за поредната му задгранична визита говорят здалеч повече от гергьовденското му слово. Отива на работно посещение в Германия на 8 и 9 май, където ще обсъджда за пореден път възможностите за насърчаване на икономическото партньорство и германските инвестиции в България и ще обмени позиции по въпроси от европейския и международен дневен ред. Ще разговаря с федералния президент и ще се срещне с представители на българската общност. А в Деня на Европа, 9 май ще даде пресконференция на тема „Югоизточна Европа и България в контекста на Кримската криза“.
Знаем отсега какви ще ги говори пред своите бивши(а явно и настоящи) работодатели. Каквото очакват, това ще им каже, но с претенцията че изразява национални позиции. После вицето Маргарита Попова ще изрази очаквания президентската институция „да формулира по-прецизно” своите аргументи, а Плевнелиев ще отвърне с очаквания Попова „да се информира повече” за действията на същата тази институция. Лошо време, какво да го правиш? Дано Емо го усмихне!
Автор: Огнян Стойчев, www.banker.bg
Колаж: Ивайло Ангелов, СИЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *