Подготовката за нови фалити: ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТКАЗВА ГАРАНЦИЯТА ЗА ВЛОГОВЕТЕ

Подготовката за нови фалити: ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТКАЗВА ГАРАНЦИЯТА ЗА ВЛОГОВЕТЕ

* Вноската във Фонда пада, а максимума от 5% сума от стойността на депозите у нас се редуцира на 0.8%!!!Недоразумението, наречено финансов министър на новата коалиция е внесло като на тревога нов проектозакон за Фонда за гарантиране на вложителите в банките. От снощи е вкаран в парламента и да се гласува на пожар, преди да започне изплащането на гарантираните спестявания в Корпоративна банка.
Днес го разгледах в ТВ ми предаване. Твърдят, че бил „неформално“ съгласуван с Еврокомисията. Нагла лъжа – няма такова понятие и такава практика в Европейския съюз.
От основните моменти в него ми настръхнаха косите. Ето ги:
А. ИЗПРАЗВАТ ФОНДА
1. Досегашният закон казваше, че Фондът събира вноски за гаранция по влоговете, докато сумата в него достигне 5% от общия им размер. Текстът означама, че за 55.398 млрд. депозити във финансовата система при 2.7699 млрд. лева вноски, набрани във Фнда, той може да спре с тях и да се задоволи с тази сума. Явно текстът е несъвършен, дори това положение да беше изпълнено изцяло. Защото сега има по-малко – 2.1 милиарда, а дори да имаше 2,7699 млрд. (максимума) трябва да се изплатят 3.7 млрд.лв.
2. В новият проектозакон е записано, че Фондът събира вноски от банките за гарантиране на депозитите в размер до ….. 0.8% (осем хилядни!!!!!!) от сумата на всички спестявания. Т.е. вместо предишния лимит от 2,7699 млрд. лева новият лимит е определен на 443,184 млн. лв.
––––––––––––––––––––––––
Из проектозакона (цитат):
Чл. 17. (1) Когато наличните средства във фонда надхвърлят 0,8 на сто от общия размер на гарантираните влогове в банките, управителният съвет може да вземе решение годишните премийни вноски да се плащат в намален размер или да не се плащат за определен период.
(2) Плащането на годишни премийни вноски се възобновява, когато средствата във фонда спаднат под посочения в ал. 1 размер.
(3) Редът и начинът за изчисляване на премийните вноски в намален размер се урежда с наредбата по чл. 14, ал. 4.
––––––––––––––––––––––––––
3. Равносметката – според сегашния си статус Фондът не може да посрещне гаранция за влоговете при фалит на голяма банка. Пример – случилото се с Корпоративна. Не само при 2.1 млрд., колкото има в момента, но дори и при пълен размер на набираните суми (2.76 млрд.) пак няма да достигат за изплащане на спестителите в нея 1 млрд. лева.
Та затова корифеите на загрижените за обществото министри са решили вместо да увеличат, ДА НАМАЛЯТ (!?!??!?!?) размера на максималната сума във Фонда до скромните 443 млн. лв. Или с 2 милиарда 326 милиона и 176 хиляди лева ПО-МАЛКА СУМА! Просто нямам думи! Накратко – ще имате закон, ама защита на влоговете където и да е в България – не!
Това подготвяно изпразване на Фонда си е кражба. Тези 2,3 млрд няма да се стопят в нищото – нищо, че гаранцията се топи. Това е наглостта на мафията на банкерите и политиците, които искат да задигнат като на пожар още 2.3 млрд. непосредствено преди големия фалит на страната. И да си измият ръцете с фактическата липса на гаранция по влоговете при очакваните нови банкови фалити с дежурното „няма пари“.
Всеки, който мисли, че дори една стотинка в българската финансова система има сигурност, ще го нарека безпардонно, грубо, ала вярно „кръгъл идиот“!
Б.
Наред с това проектозаконът предвижда още една дивотия. Онази същата, с която парламентът за малко не гласува т.3 от решението си за Корпоративна. Тя предвиждаше да се оздрави неспасяемото, скелетът на една банка (от която в момента се огризват остатъците от месце, та чак до костния му мозък), с което да се изплати капиталът на ограбилите я – нейните акционери. само намесата на Брюксел и рязкото изявление същата сутрин (по време на заседанието на парламента) на говорителя на Еврокомисията накара борисов да излезе от залата и след това коалицията вкупом да се откаже от предвидените милиарди и милиарди.
Но сега проектозаконът за Фонда е предвидил маньовър, с който Брйксел няма да му се меша. Според текстовете парите, дето тряБва да спасяват влоговете, ще могат да се използват за спасение на акционерите на банките
––––––––––––––––––––––––––––––––-
чл. 3, ал.2 цитат:
4. поема загубите вместо гарантираните вложители в процеса на банково преструктуриране;
–––––––––––––––––––––––––––––––
„гарантираните вложители е сложено само за благоприличие. И този текст, и др. в др. членове предвиждат парите от Фонда да се изразходват за оздравяване на банки. Това е нов разгул на престъпността на банковите якички, драматично погазване на европейските Директиви и Регламенти и брутално, наистина брутално ограбване на общественитес редства, които ще национализират загубите на отбрани люде-акционери в банките.
Другите безумия няма да коментирам.
Обаче експерти и медии ще ви похвалят закона, понеже ей на съкращавал срока за изплащане на депозитите само на 5 дни. И никой няма да ви каже – само 5 дни, ама след като БНб отнеме лиценза или констатира неликвидност. За Корпоративна това й отне 4.5 месеца. Отново остава тексът, че валутните влогове се изплащат по фиксинга на лева в съответния ден.Извод! Банковата система си отива, ще гърмят фалити, държавата няма намерение да гарантира нищо освен на хартия и с думи. И се кани да подари едни 2.3 милиарда лева на който „трябва“ зад кулисите.
Тази „операция“ е кристално ясен сигнал, че задачата на това мимолетно управление е да изгребе милиардите на спестяванията до дупка.
И управляващите са безпардонно брутални в това намерение, понеже времето изтече и е ударила, както се казва, последната камбана.
А това е линкът към проектозакона:http://www.minfin.bg/bg/page/578Григор Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *