Пожарът в Свиленградско се разрасна на над 15 хиляди декара

СЛЕД УДАР ОТ ВЛАК: Мъж и дете загинаха

Пожарът в Свиленградско се разрасна на над 15 хиляди декара

Над 15 хиляди декара, от които половината са гори, обхвана големия пожар край Свиленград. В общината беше обявено бедствено положение. Пожарът пламна в събота, от пасище в района на село Младиново и се разпространи в следващите два дни на километри между няколко села. Наложи се да бъде затворен и главният път Русе – Свиленград. 

Огънят вече е локализиран и няма опасност за населените места. Пожарникарите дежурят на място, за да не допуснат вятъра да разгори отново огнищата.

„В неделя следобед, със засилване на вятъра, пожарът поемаше в различни посоки. Най-силно горя борова гора. Към 06.30 ч. в понеделник положението беше по-спокойно, пожарът е под контрол. Екипи продължават да работят на терен”, уточни на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища.

Бедствено положение: Пожарът в Хасковско гори на фронт от 15 км

Няма опасност за населените места, но бедственото положение в Община Свиленград остава в сила. Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч., заради високите температури и силния вятър.

В землищата на Пъстрогор и Младиново ситуацията сутринта в понеделник е спокойна. Според директора на областната противопожарна служба Николай Вълчев в следващите дни предстоят много пожари.
„Високите температури и силният вятър ще усложнят много ситуацията. Червен код е валиден за Хасковска област в следващите дни“, обясни той. И допълва, че пожарът в Свиленградско вече подлежи на съдебна отговорност, не само на санкции.

„Критичен участък е от Левка до Младиново. Отсечката е затворена за движение на автомобили. Около 200-300 метра е района, там очакваме възобновяване. Няма опасност за населените места“, посочи той.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *