ПОИСКАНА И ПОДАДЕНА ОСТАВКА: Ще приеме ли президентът оттеглянето на главния секретар на МВР

Кристалина Георгиева: България трябва да следва целите си за Шенген и Еврозоната

ПОИСКАНА И ПОДАДЕНА ОСТАВКА: Ще приеме ли президентът оттеглянето на главния секретар на МВР

 „Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност, на която очевидно не иска да бъде повече. Той няма как да работи ефективно в такава среда. Чест му прави, че сам си подава оставката и се опитва да излезе от ситуация, в която президента го поставя”. Това заяви в ефира на NOVA политологът Стойчо Стойчев по повод вчерашната оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Припомняме, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до  Румен Радев за освобождаването на Тодоров. Държавният глава обаче отказа да го освободи. Малко по-късно той сам подаде оставка.

Главният секретар на МВР подаде оставка

„Той подава оставка, за да разреши институционален сблъсък между правителството и президента. Ролята на държавния глава е различна от това да упражнява изпълнителна власт”, посочи политологът.

И допълни: „Президентът не подлежи на такъв тип контрол, какъв правителствата в парламентарната демокрация, не дава обяснение за това, което прави”.

Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

Според Стойчев Радев „стимулира управляващото мнозинство да промени съответните закони и да изключи фигурата на президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС”.

„Правилникът за дейността на МС и неговата администрация изисква предварително съгласуване преди да бъде оповестено решението правителството да иска отстраняването на главния секретар на МВР”, посочи Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

По думите ѝ указът за освобождаването на главния секретар на МВР, който подаде оставка,  ще бъде издаден в 7-дневен срок.

На въпрос кой ще замести Тодоров, Киселова посочи: „Много е възможно президента да не съгласува името. Както и главният секретар заяви, това, което беше казано в записа, е план, по който сегашното правителство върви, като свържете това със смяната на директора на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), вижда се една целенасочена дейност по отношение на контрол върху органи, които активно ще участват в организирането и провеждането на изборите“.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *