Политическата квота май увеличи броя на зам.-областните управители

Политическата квота май увеличи броя на зам.-областните управители - 1

Политическата квота май увеличи броя на зам.-областните управители

Политическите кабинети и заместниците на областните управители на Благоевград, Габрово, Добрич, Плевен, Разград и Смолян ще се увеличат с по един човек. Това предвижда нова промяна в устройствения правилник на областните управи, която правителството пусна за обществено обсъждане. Тя веднага бе изтълкувана от депутати като част от разпределението на постовете в сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ, съобщи „24 часа“.

Броят на зам.-областните бе съкратен с по един човек във всички 28 области на страната през октомври 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев. Сега предложението на премиера Николай Денков е броят им да се увеличи, като в Благоевград, Габрово и Смолян това ще стане за сметка на незаети щатни длъжности в администрацията.

Увеличение в общата численост обаче ще има за Добрич, Плевен и Разград. А за да се уравновеси общият брой на чиновници, ще се намалят щатове, които в момента са незаети в управата на област София. Там от 34 чиновници в специализираната администрация ще станат общо 31, същата промяна ще има и в дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”.

Промяната “ще се отрази положително на капацитета на тези областни администрации, като подпомогне работата на техните областни управители по изпълнение на възложените им държавни функции”, мотивират се от правителството. Общественото обсъждане е пуснато със съкратен срок от 14 дни, защото “предвид необходимостта новите позиции да бъдат заети в спешен порядък”, уточняват от МС.

На 12 юли – пет дни след като кабинетът “Денков” се закле, оставка подадоха всички областни управители с изключение на този в Перник. Те бяха назначение миналата година от служебното правителство на Гълъб Донев и повечето обявиха, че имат разминаване в политиките с новия кабинет и няма как да продължат да работят. Денков обаче не разписа оставките им, докато не се намериха нови хора, които да поемат работата. Процедурата продължи повече от месец, като и последните нови двама областни бяха назначени на 2 август.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *