Полицаи заработват като мутри по морето, МВР ги покрива

Полицаи заработват като мутри по морето, МВР ги покрива

Тарифата служителите на МВР да размахват бухалката е 100 лв. на ден
Действащи униформени полицаи се цанят за мутри в бушуващите мафиотски войни по Южното Черноморие. Като свършат смените си по охрана на родното законодателство, служители на МВР от Бургаски регион, хвърлят униформите и се хващат за бухалките. Срещу заплащане те са готови да погазят всякакви закони и особено този, който безпрекословно би трябвало да респектират, а именно – Закона на МВР. По оперативна информация на Биволъ договорките между представителите на силовите структури и полицаите стават в култови нощни заведения по морето. Полицаите се вливали в мутренските бригади, които повече от месец се палят и пребиват пред очите на ужасените чужди туристи по къмпинги южно от Созопол.
Баталиите в стил “началото на 90-те”, когато се разпределяха първоначално териториите в морския туризъм, са между силовите структури и охранителни фирми на олигарха Николай Банев и станалия популярен покрай обектите на адвокат Мондешки – Димитър Спасов /Каратиста/.
Деградацията и възкресението на най-зловещите години на вилнеещия мутренски произвол е типичен белег на предишното правителство, както и на сегашното. Полицията като цяло бездейства, прикрива проблема официално и оставя двете мутренски армии да безчинстват безнаказано и повсеместно. Подобна политика дава ясна индикация за сериозни съмнения за корупция по етажите в МВР.
Тарифата за да наемеш полицай за частна мутра средно варира около 100 лв. на ден. Доста по-ниска е от тази на работещите жрици на любовта, които вземат същите пари, но за час. За безотчетна стотачка кеш обаче действащият роден полицай е готов да прекрачи съвсем безпроблемно и безболезнено вододелната граница между закона и престъплението, между обществения и държавен интерес и този на частния наемник, който го е цанил за черната работа. След работно време, полицаите не се интересуват кой крив и кой прав в кървавите саморазправи за територии. Той е оставил своя професионален морал в къщи, ако изобщо го е имал. Правото за него е на страната на този, който плаща повече. Представите за това как подобни хора защитават законните права на гражданите бледнеят по своята чудовищност.Престъпната дейност на служителите на реда е добре известна на техните началници, на ръководството на ОДМВР Бургас, но се прикрива упорито, а корупцията е прояла всички етажи на системата. Преди една година Биволъ публикува разследване, че действащи униформени полицаи в Слънчев бряг заработват в работно време като дилъри на дрога. Цитирахме конкретни данни, имена и преписки, как униформени работят за известния местен наркобос Митьо Очите и дори разнасят наркотиците в патрулните си автомобили по време на смяна. /виж тук и тук/ Информацията не беше опровергана, но преписките бяха скрити от прокуратурата, а полицаи и криминални престъпници продължават да си действат като рекетьорски групи в курорта.
Липсата на каквато и да е адекватна реакция от властта срещу подобно вопиющо безобразие, доведе до разрастване на полицейската престъпност до повсеместна по цялото крайбрежие. Биволъ научи по свои оперативни канали, че действащи полицаи са поели и дистрибуцията на дрога в Созопол, а дейността им се контролира от бивши и настоящи шефове в МВР. При една независима проверка, всичко може да се докаже и ще се потвърди, но в държавата на мутрите няма кой да разследва и санкционира подобно тотално срастване на държавата с Мафията, коментират неподкупни служители от системата, които знаят всички подробности, но не смеят да ги заявят заради страх от репресии срещу тях и семействата им.
Лятна морска идилия
Горещо пладне на къмпинг « Каваци » в края на юни. Стресирани туристи стават свидетели на масов бой между дебеловрати татуирани мутри. Хората на Митко Каратиста, собственик на «Делта Гард» и гардовете на Николай Банев от «Арес Груп» се млатят без да се притесняват от санкции, като в доброто старо мутренско време. Мутренският занаят е особено престижен, защото за момчетата е безспорно, че в България като мутра и рекетьор имаш многократно по-големи шансове да прогресираш в живота и да изградиш кариера, нежели като редови полицай.
След като е официално алармирана, созополската полиция все пак се намесва и прекратява екшъна на живо. В ареста са отведени десет криминално проявени лица (имената им се пазят в редакцията). Установено е, че арестуваните са служители на двете охранителни фирми. Те са задържани за престъпления по чл. 325 ал. 1 от НК (хулиганство) и чл. 144 от НК (закани с престъпление против личността и собствеността)
От пресцентъра на Областната полицейска дирекция на МВР обаче твърдят, че всичко това са слухове и имало само лек скандал за неплатена сметка. Сводката, която медиите получават за мутренската битка е лежерен разказ за някакво недоразумение между две приятелски компании. Размирици в къмпинга нямало и летовниците си почивали необезпокоявано.
Случката обаче е раздухана в медиите и Фейсбук от самия Банев, който тогава е в чужбина: « Какво мога да направя аз?! Да викна няколко мутри от Донецк и Луганск за да сложат на място Каратиста ли?! Той действа така, аз обаче не. » – коментира по повод на конфликта си с Каратиста червения олигарх.
Банев не си губи времето в странство и три дни по-късно идва на място да нагледа владенията си. Като във филм за мафията той събира наличната си армия в жива сила срещу Каратиста, за да “решат проблемите”. Полицията научава. Ето как е описана мутренската мобилизация в полицейската сводка:
« Около 17:00 часа през бариерата на къмпинг « Каваци » преминаха автомобили, които пътуваха в пакет, като част от тях бяха с идентична марка и модел и с поредни регистрационни номера. Те преминаха бариерата на къмпинга и продължиха навътре. В около 18:15 часа през бариерата преминаха три луксозни автомобила. Първият – Бентли с швейцарски номера, управляван от Николай Банев, непосредствено след него се движеше бял на цвят Рейндж роувър и последен от колоната Мерцедес управляван от собственика на « Арес Груп 1 » Георги Георгиев… »
Звучи като цитат от роман на покойния хроникьор на мафията Христо Калчев, но се случва сега, а не през 90-те години на миналия век. Банев и мутрите му окупират един от баровете на плажа, където олигархът трябва да се срещне с Каратиста. Но полицаите са предупредени, че срещата може да дегенерира в сблъсък. Те влизат в къмпинга и снемат самоличности. Така се установява, че сред криминално проявените гардове има и служители на МВР.
Оказва се, че като истински патриот, Банев засега е викнал не мутри от Донецк и Луганск, а действащи полицаи от Бургас и от Гранична полиция. Срещу 100 лв. на ден те имали за задача да внушават « респект » по време на срещата със съперника му Митко Каратиста. Това са признали самите полицаи в писмени обяснения, които колегите им изискали от тях в районното управление. При разпитите става ясно, че полицаите са наети от свои близки охранители, с които тренират заедно и посещават една и съща бургаска дискотека. Мотивът им бил да изкарат малко пари за няколко часа.
МВР крие за симбиозата между мутри и полицаи
Логично следствие след подобен прецедент е държавната машина да се задейства на пълни обороти срещу констатирания порок в системата на МВР, което се издържа с парите на данъкоплатците. Обществото има право да бъде информирано за действащи под пагон мутри. Действията срещу подкупните полицаи и срещу лицето, което ги е вербувало, са регламентирани стриктно според законодателството. Полицаите би трябвало веднага да бъдат отстранени временно от работа, да се образува проверка от « Вътрешна сигурност » на МВР, Окръжна прокуратура да бъде уведомена и да започне досъдебно производство срещу служителите на МВР и наелия ги очевидно «на черно» Банев за корумпиране на държавни служители.
Нищо подобно обаче не се наблюдава към момента, вече две седмици след констатирането на мутреещите ченгета. Полицаите продължават да размахват палки, след като оставят бухалките. Колко ли е тарифата им за да пропуснат нарушители на държавната граница, след като за 100 лева са готови да « респектират » в компанията на криминално проявени лица?Прокуратурата не знае, МВР мълчи
От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха за Биволъ, че в Окръжна прокуратура – Бургас нямат хабер от МВР, че са засечени служители на ведомството да извършват нерегламентирана охранителна дейност в компанията на криминално проявени лица. От пресцентъра на МВР не коментираха, оправдавайки се с краткия срок преди публикацията, но обещаха проверка. Настояха обаче въпросите да бъдат зададени по реда на ЗДОИ, което означава, че отговори ще се получат най-рано след 14 дни.
Биволъ днес пусна официално въпроси по реда на ЗДОИ до Министъра на МВР Валентин Радев и до Премиера Бойко Борисов. Не че очакваме адекватни отговори, но спазваме закона и етичните правила в журналистиката. Така си и запазваме правото да съдим държавните институции при отказ да предоставят обективна и точна информация за ситуацията по Черноморието и мутренските войни в разгара на сезона.
По Закона на МВР служителите нямат право да извършват друга освен научна дейност. Ако бъдат заловени в нерегламентирана дейсност това се води административно нарушение. В случая очевидно става дума за участие на полицаи в ОПГ, извършващи престъпления по НК. Според магистрати въпросните случаи би трябвало да попаднат под вниманието и разследването на Специализираната прокуратура.Криминално ежедневие под държавен чадър
Освен с мутренски сбивания, враждата между Банев и Каратиста е симптоматична. Тя се води за завземане на бизнеси, включително и този на олигарха Банев, чрез добре организирана система от прокурори, синдици и съдия-изпълнители. По темата Биволъ има публикувани разследвания. Конфликтът на Баневи в Каратиста се конкретизира с перманентни палежи на коли и сгради. Засега. Миналия ноември изгоряха няколко автомобила на Баневи, сред които и прочутия « Майбах » купен втора ръка. На 13 юни т.г. на стопанисвания от олигарха къмпинг Смокиня посред нощ пламва и изгаря заведение. Само бързата намеса на пожарникарите предотвратява пожарът да се разпростре към караваните на неподозиращите летуващи. Ако използваме формулировките на Премиера – по време на пожара летовниците са спяли необезпокоявано, а случаят е просто неутрален битов инцидент, едва ли не „конфликт за парко-място“.
Засега мутренските екшъни по Южното черноморие се разминават без убийства и размяна на изстрели, като миналата година в Слънчев бряг. Тогава Биволъ публикува данни, че мутрите, които воюваха за територия, са под егидата на полицейски началници.
От МВР потвърдиха с половин уста, че фактите са верни и е назначена проверка, която не стигна до никъде. Доникъде не стигнаха и проверките за прокурорския купон с присъствието на висши магистрати, полицейски началници, отговорни държавни служители и главния секретар на МВР със съпругата му в заведение на шефа на Божо Кравата, дни преди кървавия екшън. Този сезон Кравата се е преместила в хотел на юг в Созопол, но подържа предишните си контакти, разказаха наши източници. Прокурорските обвинения срещу ОПГ след мафиотската стрелба не стигна доникъде, а всички участващи мутри от двете страни продължават безнаказано да си живеят и работят « по специалността ». Обективна проверка на тази кървава вендета не беше извършена, както и не бяха категорично опровергани твърдения, че в заведението на стрелбата е имало присъстващи цивилни служители на МВР, които са били прикрити от проверяващите им колеги.Платените полицаи и политиката
На фона на тези страшни факти, обстоятелства и корупционни практики за полицейската дейност по морето в разгара на туристичския сезон, полицейските протести изглеждат повече от цинизъм. Още повече, че полицаите в България са едни от малцината привилегировани да получават едновременно пълен размер на пенсия и заплата едновременно след тяхното пенсиониране. Това прави грубо около 2500 лв. месечно от бюджета за полицай, който е излязъл в пенсия, но продължава да си работи. Абсолютно безпрецедентно явление на фона на масовата обществена сиромашия. Подобни “полицейски” привилегии в България нямат дори майките, които ако се върнат на работа се лишават от майчинските си добавки. България обаче е известна с най-големия си демографски срив и най-голям брой на полицаи на глава от населението в Европа. За нивото на престъпността и законността в страната – всеки, който е останал на тази територия, може сам да направи своите собствени изводи!
Но да не униваме. Цинизмът на ситуацията може да се доведе до пълен абсурд, за да се извлече нещо позитивно в икономически план. Ето идея за Ангелкова: в туристическото портфолио на управляваната от бивш полицай-охранител с криминално минало държава смело може да се запише, че сред местните забележителности туристите могат да наблюдават на живо и автентични мафиотски войни. Правителството гарантира, че туристите няма да пострадат, защото полицаите сред мутрите ще внимават кого налагат с бухалката.Bivol.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *