Полицейски проверки заради убийството задръстиха прохода Петрохан

Полицейски проверки заради убийството задръстиха прохода Петрохан

© Димитър Марков

Алексей Петров

Бившата барета и преподавател по национална сигурност Алексей Петров (61 г.) е бил убит, съобщиха за „Дневник“ източници от прокуратурата. Според официалната информация от МВР убийството е станало в столичния квартал „Драгалевци“ в гориста местност. Простреляна е и жена, която е придружавала Петров, като тя е откарана в болница в тежко състояние. Петров е бил и с трима охранители.Всичко по темата в реално време четете в „Дневник“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Ключови моменти

13:19

МВР съобщи за стрелба в „Драгалевци“

13:21

Петров оцеля в два публични атентата през годините

13:34

Кой е Алексей Петров: от Държавна сигурност през фирма с Борисов до спецслужбите

13:40

БНР: Алексей Петров е застрелян с пушка в близост до лифта в кв. „Драгалевци“

13:59

Пострадалата при стрелбата срещу Алексей Петров е откарана в „Пирогов“

14:22

Би Ти Ви: Петров е бил на преход във Витоша без охраната си

14:28

От последното интервю на Петров: Моята роля се надценява, придава ми се излишна значимост

14:36

Полицейското присъствие в София е засилено

14:45

Директорът на „Пирогов“ отрече жената с Алексей Петров да е починала

15:04

Трета знакова смърт от началото на годината

15:23

МВР: Алексей Петров се е разхождал по обичаен маршрут с позната и трима охранители

15:35

„Лев инс“: Вярваме, че институциите ще разкрият извършителя на този варварски акт

16:00

Кирил Петков обеща спешна реформа на службите за сигурност

16:05

Според лидера на „Възраждане“ се връщат мутренските години

16:09

Жената с Алексей Петров е простреляна в ръката

16:34

Според Слави Трифонов убийството повдига осем въпроса към управляващите

17:16

Иван Гешев и Цветан Цветанов си обясняват убийството с липсата на държавност

17:18

Нинова: Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години

17:41

Полицейски проверки заради убийството задръстиха прохода Петрохан

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5066)

На живо

17:41

Полицейски проверки заради убийството задръстиха прохода Петрохан

Георги Пауновски

© Георги Пауновски

Полицейски пост проверява всички автомобили, които пътуват от София към Монтана през прохода Петрохан. Причината е убийството на Алексей Петров по-рано днес. Пътят през прохода е възможен вариант за напускане на страната в посока Румъния. Към 17 часа опашката от автомобили в прохода е 3 километра, предаде „Нова телевизия“.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

17:18

Нинова: Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова

Според лидера на БСП Корнелия Нинова връщането на „мутренския модел“ на управление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е върнало и мутренските години. Цялата държава пък станала заложник на страха му от възмездие и на алчността на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за власт и пари.“Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа. Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен. Уж ценностното евроатлантическо мнозинство се превърна в опасна за хората и вредна за България сглобка“, пише Нинова във „Фейсбук“.

20

Twitter
Facebook
LinkedIn

17:16

Иван Гешев и Цветан Цветанов си обясняват убийството с липсата на държавност

Андриян Георгиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев коментира във „Фейсбук“, че убийството за пореден път показвало безсилието на българските политици да се справят с „беззаконието и ширещата се престъпност в страната“.По думите му до покушението срещу Алексей Петров се е стигнало „закономерно“, обвързвайки го със случая, при който, докато все още заемаше поста главен прокурор, до колата му избухна бомба.“Тогава водещите политици на сегашната „сглобка“ реагираха с пренебрежение и насмешка. Никой не обърна внимание на разпадащата се държавност. Превърнаха ни в бананова държава от Третия свят“, коментира Гешев и допълва, че управляващите от два месеца партии „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ „ни поведоха още по-уверено назад към 90-те години“.От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред БНР, че „се връщаме към времената на поръчковите убийства, отвличанията, грабежи по магистралите“. По думите му Алексей Петров е посредничел между „политическите формати, които в момента имаме като управление“.И според Цветанов убийството е знак за липса на държавност и на институционален подход срещу организираната престъпност.

8

Twitter
Facebook
LinkedIn

16:34

Според Слави Трифонов убийството повдига осем въпроса към управляващите

Васил Хаджийски

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов

Според лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов убийството на Петров е било предизвестено, но показало, че държавата и службите са слаби и скопени.Според него възникват осем въпроса към управляващите, които отправи от „Фейсбук“: Това началото на гангстерска война ли е? Има ли връзка между убийството на Красимир Каменов – Къро, смъртта на единия от братя Галеви и убийството на Алексей Петров? Имал ли е общ бизнес бащата на Кирил Петков с Алексей Петров? Имал ли е срещи Кирил Петков с Алексей Петров и ако да – кога, къде и защо? Бил ли е посредник Алексей Петров между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на редовно правителство? Има ли нещо общо взривът срещу Иван Гешев с убийството на Алексей Петров? Защо НСО охранява Кирил Петков, ген. Атанасов и Христо Иванов? Има ли заплаха срещу тях и ако да – от кого и откога? Как България ще бъде приета в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и, въобще, безпомощни правоохранителни институции и безполезни приказки за реформа в съдебната система?

39

Twitter
Facebook
LinkedIn

16:09

Жената с Алексей Петров е простреляна в ръката

Златина Зехирова

Валентин Димитров, директор на „Пирогов“. Снимката е скрийншот от Би Ти Ви. Жената, която е била с Алексей Петров при убийството му, е простреляна в ръката, като куршумът е причинил рана в областта на гръдния кош. Това съобщи директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров на брифинг пред журналисти. Не посочи дали куршумът е преминал през тялото на жената, както и дали е ваден от него.“Направена е оценка на състоянието в шокова зала, не е много добро, Качена е в операционната“, каза Димитров. Съобщи, че ѝ предстоят две операции. Не посочи точен час на постъпването ѝ в „Пирогов“. „В началото е била контактна. След това е въведена в медикаментозна кома, интубирана е, под упойка“, каза директорът на „Пирогов“.Валентин Димитров твърди, че самоличността на жената продължава да не е известна, а съобщената по-рано от „Пирогов“ нейна възраст от 48 г. е приблизителна. „Горе-долу и аз изглеждам 55 – 57 годишен. Около 47- 48 годишна е“, каза директорът.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

16:05

Според лидера на „Възраждане“ се връщат мутренските години

Елена Геловска

© Велко Ангелов

Костадин Костадинов

Ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България, коментира убийството лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитиран от Би Ти Ви.Според Костадинов „публична тайна е, че Петров беше свързан с ПП-ДБ“, а чрез бащата на Кирил Петков („татко Петко“) се опитвал да кадрува в МВР и службите“.С това внушение Костадинов препраща към въпрос на „Труд“ към Петров в негово интервю за изданието от юни тази година, където интервюиращият говори за неформална среща, на която са присъствали „татко Петко [Петков], Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ“. Тогава Петров отговаря уклончиво, но дни по-късно отрича да е имало такава среща.Освен със сегашното управление Костадинов вижда „странно съвпадение“ между „пристигането на новия американски посланик и внезапните покушения срещу знакови престъпни фигури като Къро и сега Петров“.Лидерът на „Възраждане“ пита риторично кой ще бъде следващият и дали няма да е политик. „В Хаити убиха президента на държавата, та какво остава за нашата колониална територия“, казва още той.

21

Twitter
Facebook
LinkedIn

16:00

Кирил Петков обеща спешна реформа на службите за сигурност

Елена Геловска

© Георги Кожухаров

Кирил Петков

Бившият министър-председател Кирил Петков съобщи, че парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ още през септември ще внесе в парламента отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости.“Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи – руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие“, написа Петков в профила си във „Фейсбук“. По-рано днес стана известно, че Петков и някои други политици се охранява от Националната служба за охрана отново, въпреки че през януари беше отказал тази услуги. Медийните предположения са, че причината е заплаха от Русия.“Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати“, пише Петков.

14

Twitter
Facebook
LinkedIn

15:35

„Лев инс“: Вярваме, че институциите ще разкрият извършителя на този варварски акт

Елена Геловска

© Лили Тоушек

Застрахователната компания „Лев инс“, чийто съосновател е Алексей Петров, в официално съобщение изрази увереност, че „институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“. Помоли от името на семейството и на служителите „за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите“ в този тежък за тях момент.“С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел – съоснователя на застрахователна компания „Лев Инс“ АД, Алексей Петров, се казва в съобщението.“Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“, продължава то.Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството и пожелава кураж и сила.Към съболезнованията се присъедини и Съюзът за стопанска инициатива, където Алексей Петров беше изпълнителен директор. „България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в Родината бе лична кауза на доц. Алексей Петров. Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц.Петров, която той неуморно защитаваше“, написа работодателската организация.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

15:23

МВР: Алексей Петров се е разхождал по обичаен маршрут с позната и трима охранители

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Илиана Кирилова, Любомир Николов и Петър Тодоров

Пред медиите в близост до мястото на стрелбата главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че Петров е бил с трима охранители, докато се разхождал пеша по обичаен маршрут с негова позната. В момента се прави оглед и се провеждат мероприятия по събиране на доказателства. По информация на „Нова телевизия“ тримата охранители са единствените разпитани досега.

Сформиран е оперативен щаб, в който са включени множество структури на МВР. Той работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото престъпление.

Шефът на СДВР Любомир Николов каза, че стрелбата е станала в гориста местност в близост до пътека. Установяват се свидетели, които ще бъдат разпитани. Мобилизиран е целият ресурс на столичната полиция. По думите му за версии е рано.На място е още директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.Градският прокурор на София Илиана Кирилова заяви, че по данни на медиците предстои операция на ранената жена, и в момента, в който има възможност, тя ще бъде разпитана. Софийска градска прокуратура ще ръководи досъдебното производство.

20

Twitter
Facebook
LinkedIn

15:04

Трета знакова смърт от началото на годината

Елена Геловска

© Георги Кожухаров

Алексей Петров е третият, загубил живота си от началото на тази година сред известните хора с контакти в криминалните среди.На 25 май в Кейптаун, Република Южна Африка, е убит Красимир Каменов – Къро, заедно с още трима души. През март Каменов беше обявен от ръководството на прокуратурата, водена по това време от Иван Гешев, за член на престъпна група, подготвяла заговор срещу него. Ден след убийството на Красимир Каменов – Къро е започнало преразпределяне на бизнеса муСлед т. нар. атентат срещу Гешев, който стана на 1 май, Алексей Петров публично му препоръча да се оттегли от поста, а държавата да му намери друга подходяща работа.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в „Слатина – Къра“ АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

На 3 юни става известно, че един от т. нар. Братя Галеви – бивши барети, издирвани чрез интерпол, е починал в дома си в Дупница. Аутопсията показа, че е починал от инфаркт, но остана неизяснено кога и как е влязъл в България. Той и партньорът му Пламен Галев бяха обявени за международно издирване от 2012 г., след като изчезнаха от страната след окончателната им присъда за рекет и изнудвания.Двамата са бивши барети, но нaпycĸaт oтpядa през 1993 г. , заедно с Алексей Петров и Златимир Иванов – Златко Баретата.През 2008 г. Галеви се срещат с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров и на негов терен (в комплекса „Спартак“). Срещата струва поста на Петков, който е принуден да подаде оставка заради подозрения за нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Самият Петков твърди, че срещата е била регламентирана и намеква, че Братя Галеви продължават да са сътрудници на МВР.

13

Twitter
Facebook
LinkedIn

14:45

Директорът на „Пирогов“ отрече жената с Алексей Петров да е починала

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров Снимката е архивна. Директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров отрече пред „Дневник“ жената, която е била с Алексей Петров по време на стрелбата и също е простреляна, да е починала. По думите му множество екипи на лечебното заведение опитват да спасят живота ѝ, но към момента не може да се даде прогноза за вероятността да оцелее. Димитров обяви, че в болницата няма информация за самоличността ѝ и в регистъра на „Пирогов“ е заведена като неизвестен пациент.Пресслужбата на „Пирогов“ съобщи, че тя е на 48 години. „Ще бъде въведена в операционната, където ще се извършат ревизионни дейности на нараняването й“, пише в информацията до медиите.Лекари от „Пирогов“ казаха неофициално пред „Дневник“, че в лечебното заведение има информация, че простреляната жена е починала още в шоковата зала на болницата. По-рано „Нова телевизия“ съобщи това, но малко по-късно се позова на разговор с директора на „Пирогов“, който отрича жената да е починала.Би Ти Ви пък съобщи, че е била простреляна в гърдите, а преди да загуби съзнание, е успяла да даде описание на стрелеца – „мъж с ловни дрехи“. Нейната самоличност не е уточнена, като информацията е, че тя е подала сигнала на 112.

11

Twitter
Facebook
LinkedIn

14:36

Полицейското присъствие в София е засилено

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Според информация на „Нова телевизия“ полицейски патрули са изпратени на изходите на София в опит да бъде заловен предполагаемият извършител. Полицейското присъствие в града е засилено. Пред „Дневник“ от МВР заявиха, че не могат да дадат информация колко служители са ангажирани.Полицейски патрул спира всички автомобили на разклона за Драгалевския лифт. © Максим Караджов Пред репортери бившият временен главен прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов, който живее в „Драгалевци“, заяви, че това е прекомерно, не може да се прибере в дома си и полицейските сили трябва да се концентрират около местопроизшествието.“И ние сме водили разследвания, но никога градът не е бил блокиран по този начин. Има си някакви правила, които не бива да се нарушават. Не може заради убийството на определен човек, да се спре движението. Законът трябва да е еднакъв за всички“, каза той.

5

Twitter
Facebook
LinkedIn

14:28

От последното интервю на Петров: Моята роля се надценява, придава ми се излишна значимост

Елена Геловска

© NA

Алексей Петров участва в протеста срещу полицейския произвол в дискотека в ПловдивФотограф: Димитър Марков

В последното си интервю, дадено на 16 юли на БНР, Алексей Петров говори за необходимостта от реформа в МВР, която трябва да започне от професионалното ръководство, така че да се премахне влиянието на политическата конюнктура. Предлага услугите и експертизата си на държавни органи, но не „самоцелно“ и „на парче“. Службите трябва да се трансформират на основа на нова Стратегия за национална сигурност заради рисковете и заплахите от войната в Украйна, препоръчва Петров.На интервюто е посветен и последният му пост му „Фейсбук“, написан от Петров, който създаде профила си в средата на април тази година и където коментираше обществено-политически теми, включително и т. нар. атентат срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Моята роля се надценява при различни неща, които се случват в държавата, и ми се придава излишна значимост“, казва Петров в интервюто.

Изразява мнение, че сглобката на правителство около „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ е най-добрата възможна за България заради войната в Украйна. Допуска, че хора около президента, включително стратези, създават около него среда, която го подвежда.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

14:22

Би Ти Ви: Петров е бил на преход във Витоша без охраната си

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

Според информация на Би Ти Ви Петров е бил на преход във Витоша без охраната си, като се е разхождал в този район на планината редовно и само в тези случаи оставал без личната си охрана.Телевизията твърди, че жената, която е била с него не е съпругата му.

22

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:59

Прокуратурата образува досъдебно производство след убийството

Васил Хаджийски

© Георги Кожухаров

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство след стрелбата в кв. „Драгалевци“, съобщи „Нова телевизия“.Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците й Христо Кръстев и Ивайло Илиев, са на мястото на стрелбата.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:59

Пострадалата при стрелбата срещу Алексей Петров е откарана в „Пирогов“

Дневник

© Юлия Лазарова

Жената, пострадала при стрелбата срещу Алексей Петров, е настанена в противошокова зала в „Пирогов“, като към момента от болницата няма официална информация за състоянието ѝ, предаде „Нова телевизия“. По информация от там убийството е станало в местността „Бай Кръстьо“, а сигналът към Спешна помощ е подаден в 12:40 ч. На мястото са пристигнали два спешни екипа, които са откарали жената в тежко състояние към „Пирогов“.

14

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:40

БНР: Алексей Петров е застрелян с пушка в близост до лифта в кв. „Драгалевци“

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

По информация на БНР по Петров е стреляно с пушка в близост до станция на лифта в кв. „Драгалевци“. На мястото има засилено присъствие, извършва се и оглед.БНТ съобщава, че стрелбата е в близост до ресторант „Воденицата“.

37

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:34

Кой е Алексей Петров: от Държавна сигурност през фирма с Борисов до спецслужбите

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

Алексей Петров

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на комунистическата Държавна сигурност, направление „Терор“, към чиято структура са баретите.В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Двамата са били съотборници в отбора по карате.

По-рано тази година Борисов нарече в тв интервю Петров „най-добрата барета, която познава“. Прякорът му е Трактора и по собствените му обяснения се дължи на характера му.

През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса. В този период е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството „Левски Спартак“, което след това става „Лев инс“.След 2000 г. името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008 г. става известно, че е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Около срещата избухва скандал, а по време на изслушване в парламента Петков казва, че с осветяването на срещата е „разкрита самоличността на един офицер на прикритие“. Заради скандала Румен Петков подава оставка. Алексей Петров е назначен официално за съветник в Държавната агенция „национална сигурност“ (ДАНС).През 2009 г. избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от „лоялен гражданин“ – Алексей Петров. Година по-късно Петров е арестуван в шумната операция „Октопод“ на МВР, водена лично от тогавашният министър и дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов. Делото продължи години и приключи с оправдателни присъди.През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент, издигнат от инициативен комитет, и получи малко под 1% от гласовете на първия тур. В годините медийни публикации са го свързвали с бившия главен прокурор Никола Филчев. Двамата бяха съседи на софийската улица „Арарат“, затворена за достъп на граждани. Костов: Вече трети свидетел сочи връзка между Първанов и Алексей ПетровВ последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент и преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

В последните месеци той видимо активизира медийните си участия, в които настояваше за сформирането на редовно правителство. В тях също даде заявка, че би работил за ДАНС и обясни, че Бойко Борисов е потърсил затопляне на отношенията им. След взрива срещу Иван Гешев и докато бившият главен прокурор беше на поста си, Петров предлагаше той сам да се оттегли и държавата да му намери работа. Впоследствие призоваваше Гешев да си намери ново поприще извън държавните институции.

Дълги години Алексей Петров беше изпълнителен директор на Съюз за стопанска инициатива. С името му беше свързан и законодателен проблем от миналия парламент, когато ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ активно се противопоставяха на внесените от служебния кабинет промени в Кодекса за застраховането, свързани с плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили

53

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:21

Петров оцеля в два публични атентата през годините

Анна Христова

© Иван Григоров

Алексей Петров беше сред малцината оцелели едри бизнесмени от периода на прехода. Срещу него са известни два неуспешни атентата през годините: На 15 август 2002 г. вечерта Петров е обстрелван на излизане от ресторанта пред басейна „Спартак“ в столицата. По данни на МВР двама души обстрелвали входа, когато бившата барета се озовава на осветеното място от храстите на отсрещната страна. Алексей Петров е ранен в гърдите и крака, неговият бодигард Румен Пешев-Бокси е ранен леко в меката част на ръката. Двамата са настанени в болницата без опасност за живота им. На 29 октомври октомври 2015 г. сутринта по автомобил, с който се движи по вътрешноквартална улица в София, беше стреляно с гранатомет. При стрелбата няма жертви и пострадали. Атентатът беше в квартала, където живееше – „Кръстова вада“. За атентата беше осъден украинския гражданин Роман Логвиненко.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:19

МВР съобщи за стрелба в „Драгалевци“

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Стрелба е станала в столичния кв. Драгалевци, съобщи МВР. Властите уточняват, че са намерени починал мъж и ранена жена, но не съобщават имена. Самоличността им се установява към момента, се казва в съобщението.В 13.20 МВР съобщи, че криминалисти изясняват факти и обстоятелства около престъплението. Сигналът е подаден около 12.20 часа. Ранената жена е транспортирана в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението.

7

Twitter
Facebook
LinkedIn

17:41

Полицейски проверки заради убийството задръстиха прохода Петрохан

Георги Пауновски

© Георги Пауновски

Полицейски пост проверява всички автомобили, които пътуват от София към Монтана през прохода Петрохан. Причината е убийството на Алексей Петров по-рано днес. Пътят през прохода е възможен вариант за напускане на страната в посока Румъния. Към 17 часа опашката от автомобили в прохода е 3 километра, предаде „Нова телевизия“.

17:18

Нинова: Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова

Според лидера на БСП Корнелия Нинова връщането на „мутренския модел“ на управление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е върнало и мутренските години. Цялата държава пък станала заложник на страха му от възмездие и на алчността на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за власт и пари.“Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа. Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен. Уж ценностното евроатлантическо мнозинство се превърна в опасна за хората и вредна за България сглобка“, пише Нинова във „Фейсбук“.

17:16

Иван Гешев и Цветан Цветанов си обясняват убийството с липсата на държавност

Андриян Георгиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев коментира във „Фейсбук“, че убийството за пореден път показвало безсилието на българските политици да се справят с „беззаконието и ширещата се престъпност в страната“.По думите му до покушението срещу Алексей Петров се е стигнало „закономерно“, обвързвайки го със случая, при който, докато все още заемаше поста главен прокурор, до колата му избухна бомба.“Тогава водещите политици на сегашната „сглобка“ реагираха с пренебрежение и насмешка. Никой не обърна внимание на разпадащата се държавност. Превърнаха ни в бананова държава от Третия свят“, коментира Гешев и допълва, че управляващите от два месеца партии „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ „ни поведоха още по-уверено назад към 90-те години“.От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред БНР, че „се връщаме към времената на поръчковите убийства, отвличанията, грабежи по магистралите“. По думите му Алексей Петров е посредничел между „политическите формати, които в момента имаме като управление“.И според Цветанов убийството е знак за липса на държавност и на институционален подход срещу организираната престъпност.

16:34

Според Слави Трифонов убийството повдига осем въпроса към управляващите

Васил Хаджийски

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов

Според лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов убийството на Петров е било предизвестено, но показало, че държавата и службите са слаби и скопени.Според него възникват осем въпроса към управляващите, които отправи от „Фейсбук“: Това началото на гангстерска война ли е? Има ли връзка между убийството на Красимир Каменов – Къро, смъртта на единия от братя Галеви и убийството на Алексей Петров? Имал ли е общ бизнес бащата на Кирил Петков с Алексей Петров? Имал ли е срещи Кирил Петков с Алексей Петров и ако да – кога, къде и защо? Бил ли е посредник Алексей Петров между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на редовно правителство? Има ли нещо общо взривът срещу Иван Гешев с убийството на Алексей Петров? Защо НСО охранява Кирил Петков, ген. Атанасов и Христо Иванов? Има ли заплаха срещу тях и ако да – от кого и откога? Как България ще бъде приета в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и, въобще, безпомощни правоохранителни институции и безполезни приказки за реформа в съдебната система?

16:09

Жената с Алексей Петров е простреляна в ръката

Златина Зехирова

Валентин Димитров, директор на „Пирогов“. Снимката е скрийншот от Би Ти Ви. Жената, която е била с Алексей Петров при убийството му, е простреляна в ръката, като куршумът е причинил рана в областта на гръдния кош. Това съобщи директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров на брифинг пред журналисти. Не посочи дали куршумът е преминал през тялото на жената, както и дали е ваден от него.“Направена е оценка на състоянието в шокова зала, не е много добро, Качена е в операционната“, каза Димитров. Съобщи, че ѝ предстоят две операции. Не посочи точен час на постъпването ѝ в „Пирогов“. „В началото е била контактна. След това е въведена в медикаментозна кома, интубирана е, под упойка“, каза директорът на „Пирогов“.Валентин Димитров твърди, че самоличността на жената продължава да не е известна, а съобщената по-рано от „Пирогов“ нейна възраст от 48 г. е приблизителна. „Горе-долу и аз изглеждам 55 – 57 годишен. Около 47- 48 годишна е“, каза директорът.

16:05

Според лидера на „Възраждане“ се връщат мутренските години

Елена Геловска

© Велко Ангелов

Костадин Костадинов

Ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България, коментира убийството лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитиран от Би Ти Ви.Според Костадинов „публична тайна е, че Петров беше свързан с ПП-ДБ“, а чрез бащата на Кирил Петков („татко Петко“) се опитвал да кадрува в МВР и службите“.С това внушение Костадинов препраща към въпрос на „Труд“ към Петров в негово интервю за изданието от юни тази година, където интервюиращият говори за неформална среща, на която са присъствали „татко Петко [Петков], Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ“. Тогава Петров отговаря уклончиво, но дни по-късно отрича да е имало такава среща.Освен със сегашното управление Костадинов вижда „странно съвпадение“ между „пристигането на новия американски посланик и внезапните покушения срещу знакови престъпни фигури като Къро и сега Петров“.Лидерът на „Възраждане“ пита риторично кой ще бъде следващият и дали няма да е политик. „В Хаити убиха президента на държавата, та какво остава за нашата колониална територия“, казва още той.

16:00

Кирил Петков обеща спешна реформа на службите за сигурност

Елена Геловска

© Георги Кожухаров

Кирил Петков

Бившият министър-председател Кирил Петков съобщи, че парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ още през септември ще внесе в парламента отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости.“Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи – руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие“, написа Петков в профила си във „Фейсбук“. По-рано днес стана известно, че Петков и някои други политици се охранява от Националната служба за охрана отново, въпреки че през януари беше отказал тази услуги. Медийните предположения са, че причината е заплаха от Русия.“Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати“, пише Петков.

15:35

„Лев инс“: Вярваме, че институциите ще разкрият извършителя на този варварски акт

Елена Геловска

© Лили Тоушек

Застрахователната компания „Лев инс“, чийто съосновател е Алексей Петров, в официално съобщение изрази увереност, че „институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“. Помоли от името на семейството и на служителите „за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите“ в този тежък за тях момент.“С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел – съоснователя на застрахователна компания „Лев Инс“ АД, Алексей Петров, се казва в съобщението.“Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“, продължава то.Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството и пожелава кураж и сила.Към съболезнованията се присъедини и Съюзът за стопанска инициатива, където Алексей Петров беше изпълнителен директор. „България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в Родината бе лична кауза на доц. Алексей Петров. Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц.Петров, която той неуморно защитаваше“, написа работодателската организация.

15:23

МВР: Алексей Петров се е разхождал по обичаен маршрут с позната и трима охранители

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Илиана Кирилова, Любомир Николов и Петър Тодоров

Пред медиите в близост до мястото на стрелбата главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че Петров е бил с трима охранители, докато се разхождал пеша по обичаен маршрут с негова позната. В момента се прави оглед и се провеждат мероприятия по събиране на доказателства. По информация на „Нова телевизия“ тримата охранители са единствените разпитани досега.

Сформиран е оперативен щаб, в който са включени множество структури на МВР. Той работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото престъпление.

Шефът на СДВР Любомир Николов каза, че стрелбата е станала в гориста местност в близост до пътека. Установяват се свидетели, които ще бъдат разпитани. Мобилизиран е целият ресурс на столичната полиция. По думите му за версии е рано.На място е още директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.Градският прокурор на София Илиана Кирилова заяви, че по данни на медиците предстои операция на ранената жена, и в момента, в който има възможност, тя ще бъде разпитана. Софийска градска прокуратура ще ръководи досъдебното производство.

15:04

Трета знакова смърт от началото на годината

Елена Геловска

© Георги Кожухаров

Алексей Петров е третият, загубил живота си от началото на тази година сред известните хора с контакти в криминалните среди.На 25 май в Кейптаун, Република Южна Африка, е убит Красимир Каменов – Къро, заедно с още трима души. През март Каменов беше обявен от ръководството на прокуратурата, водена по това време от Иван Гешев, за член на престъпна група, подготвяла заговор срещу него. Ден след убийството на Красимир Каменов – Къро е започнало преразпределяне на бизнеса муСлед т. нар. атентат срещу Гешев, който стана на 1 май, Алексей Петров публично му препоръча да се оттегли от поста, а държавата да му намери друга подходяща работа.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в „Слатина – Къра“ АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

На 3 юни става известно, че един от т. нар. Братя Галеви – бивши барети, издирвани чрез интерпол, е починал в дома си в Дупница. Аутопсията показа, че е починал от инфаркт, но остана неизяснено кога и как е влязъл в България. Той и партньорът му Пламен Галев бяха обявени за международно издирване от 2012 г., след като изчезнаха от страната след окончателната им присъда за рекет и изнудвания.Двамата са бивши барети, но нaпycĸaт oтpядa през 1993 г. , заедно с Алексей Петров и Златимир Иванов – Златко Баретата.През 2008 г. Галеви се срещат с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров и на негов терен (в комплекса „Спартак“). Срещата струва поста на Петков, който е принуден да подаде оставка заради подозрения за нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Самият Петков твърди, че срещата е била регламентирана и намеква, че Братя Галеви продължават да са сътрудници на МВР.

14:45

Директорът на „Пирогов“ отрече жената с Алексей Петров да е починала

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров Снимката е архивна. Директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров отрече пред „Дневник“ жената, която е била с Алексей Петров по време на стрелбата и също е простреляна, да е починала. По думите му множество екипи на лечебното заведение опитват да спасят живота ѝ, но към момента не може да се даде прогноза за вероятността да оцелее. Димитров обяви, че в болницата няма информация за самоличността ѝ и в регистъра на „Пирогов“ е заведена като неизвестен пациент.Пресслужбата на „Пирогов“ съобщи, че тя е на 48 години. „Ще бъде въведена в операционната, където ще се извършат ревизионни дейности на нараняването й“, пише в информацията до медиите.Лекари от „Пирогов“ казаха неофициално пред „Дневник“, че в лечебното заведение има информация, че простреляната жена е починала още в шоковата зала на болницата. По-рано „Нова телевизия“ съобщи това, но малко по-късно се позова на разговор с директора на „Пирогов“, който отрича жената да е починала.Би Ти Ви пък съобщи, че е била простреляна в гърдите, а преди да загуби съзнание, е успяла да даде описание на стрелеца – „мъж с ловни дрехи“. Нейната самоличност не е уточнена, като информацията е, че тя е подала сигнала на 112.

14:36

Полицейското присъствие в София е засилено

Васил Хаджийски

© Велко Ангелов

Според информация на „Нова телевизия“ полицейски патрули са изпратени на изходите на София в опит да бъде заловен предполагаемият извършител. Полицейското присъствие в града е засилено. Пред „Дневник“ от МВР заявиха, че не могат да дадат информация колко служители са ангажирани.Полицейски патрул спира всички автомобили на разклона за Драгалевския лифт. © Максим Караджов Пред репортери бившият временен главен прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов, който живее в „Драгалевци“, заяви, че това е прекомерно, не може да се прибере в дома си и полицейските сили трябва да се концентрират около местопроизшествието.“И ние сме водили разследвания, но никога градът не е бил блокиран по този начин. Има си някакви правила, които не бива да се нарушават. Не може заради убийството на определен човек, да се спре движението. Законът трябва да е еднакъв за всички“, каза той.

14:28

От последното интервю на Петров: Моята роля се надценява, придава ми се излишна значимост

Елена Геловска

© NA

Алексей Петров участва в протеста срещу полицейския произвол в дискотека в ПловдивФотограф: Димитър Марков

В последното си интервю, дадено на 16 юли на БНР, Алексей Петров говори за необходимостта от реформа в МВР, която трябва да започне от професионалното ръководство, така че да се премахне влиянието на политическата конюнктура. Предлага услугите и експертизата си на държавни органи, но не „самоцелно“ и „на парче“. Службите трябва да се трансформират на основа на нова Стратегия за национална сигурност заради рисковете и заплахите от войната в Украйна, препоръчва Петров.На интервюто е посветен и последният му пост му „Фейсбук“, написан от Петров, който създаде профила си в средата на април тази година и където коментираше обществено-политически теми, включително и т. нар. атентат срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Моята роля се надценява при различни неща, които се случват в държавата, и ми се придава излишна значимост“, казва Петров в интервюто.

Изразява мнение, че сглобката на правителство около „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ е най-добрата възможна за България заради войната в Украйна. Допуска, че хора около президента, включително стратези, създават около него среда, която го подвежда.

14:22

Би Ти Ви: Петров е бил на преход във Витоша без охраната си

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

Според информация на Би Ти Ви Петров е бил на преход във Витоша без охраната си, като се е разхождал в този район на планината редовно и само в тези случаи оставал без личната си охрана.Телевизията твърди, че жената, която е била с него не е съпругата му.

13:59

Прокуратурата образува досъдебно производство след убийството

Васил Хаджийски

© Георги Кожухаров

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство след стрелбата в кв. „Драгалевци“, съобщи „Нова телевизия“.Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците й Христо Кръстев и Ивайло Илиев, са на мястото на стрелбата.

13:59

Пострадалата при стрелбата срещу Алексей Петров е откарана в „Пирогов“

Дневник

© Юлия Лазарова

Жената, пострадала при стрелбата срещу Алексей Петров, е настанена в противошокова зала в „Пирогов“, като към момента от болницата няма официална информация за състоянието ѝ, предаде „Нова телевизия“. По информация от там убийството е станало в местността „Бай Кръстьо“, а сигналът към Спешна помощ е подаден в 12:40 ч. На мястото са пристигнали два спешни екипа, които са откарали жената в тежко състояние към „Пирогов“.

13:40

БНР: Алексей Петров е застрелян с пушка в близост до лифта в кв. „Драгалевци“

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

По информация на БНР по Петров е стреляно с пушка в близост до станция на лифта в кв. „Драгалевци“. На мястото има засилено присъствие, извършва се и оглед.БНТ съобщава, че стрелбата е в близост до ресторант „Воденицата“.

13:34

Кой е Алексей Петров: от Държавна сигурност през фирма с Борисов до спецслужбите

Васил Хаджийски

© Димитър Марков

Алексей Петров

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на комунистическата Държавна сигурност, направление „Терор“, към чиято структура са баретите.В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Двамата са били съотборници в отбора по карате.

По-рано тази година Борисов нарече в тв интервю Петров „най-добрата барета, която познава“. Прякорът му е Трактора и по собствените му обяснения се дължи на характера му.

През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса. В този период е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството „Левски Спартак“, което след това става „Лев инс“.След 2000 г. името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008 г. става известно, че е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Около срещата избухва скандал, а по време на изслушване в парламента Петков казва, че с осветяването на срещата е „разкрита самоличността на един офицер на прикритие“. Заради скандала Румен Петков подава оставка. Алексей Петров е назначен официално за съветник в Държавната агенция „национална сигурност“ (ДАНС).През 2009 г. избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от „лоялен гражданин“ – Алексей Петров. Година по-късно Петров е арестуван в шумната операция „Октопод“ на МВР, водена лично от тогавашният министър и дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов. Делото продължи години и приключи с оправдателни присъди.През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент, издигнат от инициативен комитет, и получи малко под 1% от гласовете на първия тур. В годините медийни публикации са го свързвали с бившия главен прокурор Никола Филчев. Двамата бяха съседи на софийската улица „Арарат“, затворена за достъп на граждани. Костов: Вече трети свидетел сочи връзка между Първанов и Алексей ПетровВ последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент и преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

В последните месеци той видимо активизира медийните си участия, в които настояваше за сформирането на редовно правителство. В тях също даде заявка, че би работил за ДАНС и обясни, че Бойко Борисов е потърсил затопляне на отношенията им. След взрива срещу Иван Гешев и докато бившият главен прокурор беше на поста си, Петров предлагаше той сам да се оттегли и държавата да му намери работа. Впоследствие призоваваше Гешев да си намери ново поприще извън държавните институции.

Дълги години Алексей Петров беше изпълнителен директор на Съюз за стопанска инициатива. С името му беше свързан и законодателен проблем от миналия парламент, когато ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ активно се противопоставяха на внесените от служебния кабинет промени в Кодекса за застраховането, свързани с плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили

13:21

Петров оцеля в два публични атентата през годините

Анна Христова

© Иван Григоров

Алексей Петров беше сред малцината оцелели едри бизнесмени от периода на прехода. Срещу него са известни два неуспешни атентата през годините: На 15 август 2002 г. вечерта Петров е обстрелван на излизане от ресторанта пред басейна „Спартак“ в столицата. По данни на МВР двама души обстрелвали входа, когато бившата барета се озовава на осветеното място от храстите на отсрещната страна. Алексей Петров е ранен в гърдите и крака, неговият бодигард Румен Пешев-Бокси е ранен леко в меката част на ръката. Двамата са настанени в болницата без опасност за живота им. На 29 октомври октомври 2015 г. сутринта по автомобил, с който се движи по вътрешноквартална улица в София, беше стреляно с гранатомет. При стрелбата няма жертви и пострадали. Атентатът беше в квартала, където живееше – „Кръстова вада“. За атентата беше осъден украинския гражданин Роман Логвиненко.

13:19

МВР съобщи за стрелба в „Драгалевци“

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Стрелба е станала в столичния кв. Драгалевци, съобщи МВР. Властите уточняват, че са намерени починал мъж и ранена жена, но не съобщават имена. Самоличността им се установява към момента, се казва в съобщението.В 13.20 МВР съобщи, че криминалисти изясняват факти и обстоятелства около престъплението. Сигналът е подаден около 12.20 часа. Ранената жена е транспортирана в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *