Полицията констатира: 19 каравани, паркирани на плаж Дюни, са в нарушение на закона

Полицията констатира: 19 каравани, паркирани на плаж Дюни, са в нарушение на закона - 1

Полицията констатира: 19 каравани, паркирани на плаж Дюни, са в нарушение на закона

Деветнайсет каравани, паркирали и престояващи в района на плаж Дюни и на морския плаж в залива Вромос в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), констатираха полицейски служители. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас, цитирани от БТА.

Собствениците на седем от караваните са получили полицейско разпореждане за премахването им, а собствеността на останалите 12 е в процес на изясняване, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и към момента същите са необитаеми. От днес несъобразилите се с полицейското разпореждане собственици ще бъдат санкционирани с актове по ЗУЧК за нарушение на чл.17 А, ал. 2, и чл.17 Б, ал. 1.

За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа – Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните – нарушители, тъй като в залива Вромос е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни стопани.

Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК. Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си, посочиха от полицията в Бургас.

С оглед предотвратяване на бъдещи нарушения, от Община Созопол, на чиято територия е и заливът Вромос, се ангажират с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, както и тези, които са в нарушение на ЗУЧК.

През юли в сградата на парламента имаше дискусия на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“. Отпадъците са сериозен проблем при свободното къмпингуване, заявиха тогава кметовете на морските общини Шабла и Царево – Мариян Жечев и Георги Лапчев. Кметът на Шабла Мариян Жечев отбеляза, че трябва да има ясен регламент на свободното къмпингуване, защото при липса на такъв се получава „свободия“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *