Пол Крейг Робъртс: Ако руснаците не се събудят, ще станат история

Пол Крейг Робъртс: Ако руснаците не се събудят, ще станат история

Бившият зам.-министър на финансите на САЩ в кабинета на Рейгън, известният икономист и публицист разкрива тънкостите на украинската криза
В редица свои статии вече обясних, че Съветският съюз беше препятствие за САЩ. Разпадът на СССР развърза неоконсервативното придвижване на световната хегемония на САЩ. Русия с Путин, Китай и Иран са единствените ограничения за неоконсервативния дневен ред сега. Ядрените ракети и военните технологии – всичко това прави Русия силно военно препятствие за хегемонията на САЩ.
За да неутрализира Русия, Вашингтон наруши договора между Рейгън и Горбачов, разшири НАТО на бившите територии на съветската империя и сега има намерение да привлече бившите части на самата Русия – Грузия и Украйна, в НАТО. Вашингтон излезе от договора, който забраняваше противоракетната отбрана и разположи противоракетни бази на руската граница. Вашингтон промени ядрената си доктрина, за да може да си позволи да нанесе първия ядрен удар.
Всичко това е насочено към сдържаността и унижаване на достойнството на Русия, намаляващи способността й да противостои на Вашингтон.
Руското правителство (а също и правителството на Украйна) по глупав начин позволява да работят в Украйна голям брой агенти на Вашингтон по прикритие, наречени правозащитна организация, строителство на демокрацията и т. н.
Акцията на “Pussy Riot” е операция, насочена към това Путин и Русия да бъдат поставени в глупава светлина. Самите момичета са излъгани и използвани.
Нападките на западните медии по отношение на Олимпиадата в Сочи са част от осмиването и демонизацията на Путин и Русия. Вашингтон реши, че на Путин и на Русия са забранени всякакви прояви на успех във всяка сфера, било то дипломация, спорт или права на човека.
Американските медии – това са Министерството на пропагандата, работещо за правителството и корпорацията. То помага на Вашингтон да тика Русия в калта. Стивън Ф. Коен точно описва как американските медии представят всичко, което се случва в Русия като „бушуващ поток от позорни, непрофесионални и политически подстрекателни събития“.
Като ехо от Студената война, американските медии поддържат образа на свободната преса, на която би могло да се вярва. А в действителност в Америка свободна преса няма, с изключение на сайтовете в интернет. През последните години на режима на Клинтън правителството на САЩ позволи на пет крупни корпорации да съсредоточат в себе си различни и независими медии. Стойността на тези огромни мегакомпании зависи от федералните им лицензии.
По този начин медиите не могат да се осмелят да вървят срещу правителството по нито един важен въпрос. Освен това, медийните корпорации вече не се намират под ръководството на журналисти, а се управляват от корпоративни рекламни мениджъри и бивши правителствени чиновници, които гледат не на фактите, а на доходите от реклама и на достъпа до правителствените „източници“.
Вашингтон използва медиите, за да подготви американския народ към конфронтация с Русия и за да настрои руснаците и другите народи на света против Путин. На Вашингтон се иска да има много по-слаб и много по-податлив руски лидер в сравнение с Путин.
Много руснаци са доверчиви. Изпитвайки на гърба си комунистите и хаоса от краха, те наивно вярват, че Америка е най-доброто за света, страна, на която може човек да се довери и да й вярва. Това идиотско убеждение, което, както виждаме, се прояви сега в Западна Украйна, когато САЩ дестабилизира тази държава и се готви да я завземе, е важно оръжие, което САЩ използват, за да дестабилизират ситуацията в Русия.
Някои руснаци прощават на Вашингтон антируската му реторика, обяснявайки я с това, че тя просто произтича от старите стереотипи на Студената война. “Старите стереотипи” са отвличащ вниманието маньовър, водещ до заблуда и разсеяност. САЩ се цели в Русия. Русия е под атака и ако руснаците не разберат това, ще се превърнат в история.
Многo руснаци „спят върху бутона за превключване“. Опитва се да ги разбуди Изборният клуб. В статия от 12 февруари 2014 г. на руския седмичник “Завтра” стратегически и военни експерти предупреждават, че Западът използва протестите, за да отмени решението на Украйна да не влиза в ЕС. Това доведе до ситуация, когато стана възможен фашистки преврат. А това, на свой ред, може да доведе до братоубийствена война в Украйна и да стане сериозна стратегическа заплаха за Русия.
Експерти стигнаха до извода, че, ако стане такъв преврат, то последствията за Русия ще бъдат следните:- Загуба на Севастопол като руска база на Черноморския флот;
– Принудителен поток на бежанци с руски произход от Източна в Южна Украйна;
– Загуба на производствени мощности в Киев, Днепропетровск, Харков, където се изпълняват поръчки за руската военна промишленост;
– Потискане на рускоезичното население чрез насилствена украинизация;
– Създаване на американски военни бази на НАТО в Украйна, както и в Крим, създаване на обучаващи центрове за терористи, които ще бъдат изпратени в Кавказ, Поволжието и по всяка вероятност в Сибир;
– Акции на протест на неруските националности в градовете на Русия по ръководството на Киев.
Руски стратези правят извода, че “ситуацията, която започва да се създава в Украйна, може да има катастрофални последствия за Русия”.
Какво да се направи? Тук стратегическите експерти, които правилно анализират ситуацията, изчакват. Те призовават към широка информационна кампания в медиите, за да излезе на показ характеристиката на преврата, който става в момента в Украйна. Също призовават и правителството на Русия, на базата на Меморандума от Будапеща от 1994 година, да свика конференция с участието на представители на правителството на Русия, Украйна, САЩ, Великобритания за регулиране на конфликта в Украйна.
В случай че едно от правителствата на тези страни не поддържа идеята на Меморандума от Будапеща за регулиране на суверенитета на Украйна, експертите съветват руското правителство да проведе преки преговори със САЩ по въпроса с Украйна, използвайки прецедента на преговорите между Кенеди и Хрушчов по време на кубинската криза през 1962 година.
Но това е несбъдната мечта. Експертите изпадат в самозаблуда. Самият Вашингтон е виновен за кризата в Украйна и има намерение да предизвика преврат в Украйна точно по тези причини, които самите експерти посочват. Това е идеалният план за дестабилизация на Русия и за отрицание на успешната дипломация на Путин за предотвратяване на военното нападение на САЩ срешу Сирия и Иран.
Ако на Вашингтон се удаде възможността да направи преврат в Украйна, то ролята на Русия като препятствие за световната хегемония на САЩ ще бъде ликвидирана. Ще остане само Китай.
Подозирах, че Украйна ще стигне точката на кипене по време на Олимпиадата в Сочи, когато Путин и Русия ще са съсредоточени върху нея. Малко са тези, които се съмняват, че Русия се натъкна на сериозна стратегическа заплаха.
Какви са реалните варианти за Русия? При всички случаи трябва да се изключат идеите за някаква добра воля от страна на Вашингтон.
Възможно е Русия да работи с американския сценарий. Ако Русия има безпилотници, тя би могла да ги използва като Вашингтон – за убийство на лидерите на протеста, финансиран от Вашингтон. Или Русия може да изпрати специални назначения, за да унищожи агентите, действащи срещу нея. Ако ЕС продължи да поддържа дестабилизацията на Украйна, то Русия би могла да прекрати доставката на петрол и газ в европейските страни, които са марионетки на САЩ.
Освен това, руските войски могат да окупират Западна Украйна дотогава, докато се подпишат споразумения за разделянето на Украйна, която през последните 200 години беше част от Единна Русия. Очевидно е, че голяма част от жителите на Източна Украйна предпочитат Русия пред ЕС. Възможно е даже отделни личности от Западна Украйна с изрядно промити мозъци да спрат да се пенят, разбирайки, че се намират в ръцете на САЩ и ЕС, и Украйна я чака само разграбване – същото като в Гърция или Латвия.
Описах най-малко опасните последствия от кризата, която създават Вашингтон и неговите глупави европейски марионетни държави, а не да давам препоръки на Русия. Най-лошото последствие – това е опасната война. Ако руснаците продължават да седят със скръстени ръце, то ситуацията ще стане непоносима за тях. Докато Украйна се движи в посока членство в НАТО и към потискане на руското население, то правителството на Руската федерация е длъжно или да нападне Украйна и да свали чуждестранния режим, или да се предаде на американците. Вероятният изход на тази дръзка стратегическа заплаха, с която Вашингтон предизвиква Русия към сблъсък, е ядрената война.
Неоконсервативната Виктория Нюланд седи в офиса си в Държавния департамент и радостно избира членовете на следващото правителство на Украйна. Разбира ли тя риска от избухване на ядрена война от намесата на Вашингтон във вътрешните работи на Украйна и Русия? Знаят ли президентът Обама и Конгресът на САЩ, че има такъв помощник на държавния секретар, който сега провокира Армагедон?
Безгрижните американци не обръщат никакво внимание и понятие си нямат, че неоконсервативните идеолози тласкат света към разрушение.
–––––––––––––––
Статията на Пол Крейг Робъртс “Русия под атака“ се появи тези дни на официалния му сайт: www.paulcraigroberts.org.
http://lubamanolova.info/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *