Пореден трафикант на мигранти, осъден в Гърция на 20 г. затвор, бе трансфериран у нас и освободен

Пореден трафикант на мигранти, осъден в Гърция на 20 г. затвор, бе трансфериран у нас и освободен - 1

Пореден трафикант на мигранти, осъден в Гърция на 20 г. затвор, бе трансфериран у нас и освободен

Пореден трафикант на мигранти успя да излезе от затвора, след като беше трансфериран в България от Гърция, където е бил осъден на 20 години затвор, показа проверка на „Лекс“.

За тази тенденция алармираха преди месец от държавното обвинение, а прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура разкри, че само в неговата практика от началото на годината има случаи на петима българи, които са били осъдени в Гърция на по 20 и повече години затвор, от които там са изтърпели 6 години от наказанието и след това са били трансферирани в България, където съдът е длъжен да ги освободи, тъй като максималните наказания бяха до 6 години затвор.

Преди дни влязоха в сила промени в Наказателния кодекс (НК), с които максималните наказания за трафикантите по чл. 280 и чл. 281 от НК вече са от 10 до 12 години затвор.

Те обаче не се прилагат за висящите производства, какъвто е случаят е с каналджията З. Б, който е успял да се възползва от предвидените все още по-леки наказания към момента, когато е започнала процедурата по признаване и изпълнение на присъдата му, която приключи на 8 август.

Мъжът е бил задържан в края на 2018 г., когато участвал в група за трафик на мигранти от Ирак за Италия. Той бил шофьор на камион, който превозвал 8 иракчани в специално пригоден тайник и трябвало да ги транспортира от район около Атина до пристанището в Бари, а за участието си трябвало да получи поне по 2000 евро за всеки мигрант. Той обаче не успял да ги преведе през гръцката граница и бил заловен на гръцкото пристанище Игуменица, което в крайна сметка се оказва изключително важно, за да е вече свободен.

В Гърция той бил осъден на 20 години затвор и е изтърпял 6 години и три месеца от наказанието си преди да започне процедурата по трансфер в България.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *