ПОРЕДНАТА ГАВРА С КУЛТУРАТА!!!!

ПОРЕДНАТА ГАВРА С КУЛТУРАТА!!!!

Детският радиохор на БНР започва протестни концерти, тъй като е оставен без диригент по вина на националното радио. Публикуваме тяхното изявление:
„Помните ли децата, които откриха европредседателството с българския и европейския химн в Народния театър на 11 януари?
Тези същите деца с бели дрехи и пластрони с шевици, които участваха в концерта за закриването на председателството със Симфонията на хилядатa на Густав Малер в НДК на 27 юни. Тези деца са Детският хор на БНР. Ежегодно тези деца слушате на коледните матинета в Зала България и Народния театър. Всяка пролет от 58 години почитателите на хоровата музика с нетърпение очакват техния пролетен концерт, с който младите певци празнуват годишнината на хора. Слушали сте ги да пеят на симфоничните спектакли „Властелинът на пръстените” І-ва и ІІ-ра част в зала Арена Армеец. Пяха химна на България под проливния дъжд на Националния стадион Васил Левски за 50-ия юбилей на Христо Стоичков. Изпълниха и песента „Планетата на децата” заедно с малката Крисия, Хасан и Ибрахим през 2015 на Детската Евровизия в зала Арена Армеец.
Припомнете си това видео:
А сега, моля ви, изтрийте сълзите си и продължете да четете!
Защото тези деца, с чиито успехи се гордее цялата нация, са оставени от директора на Българско национално радио Александър Велев без диригент и започват протестни концерти пред БНР.
На 20-ти юли, ръководството на БНР внезапно прекрати договора на Маестра Караманова. Направиха го едностранно, без никакво предизвестие, нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата Маестра Караманова. Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова.
Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция Детски радиохор, деца и родители, в продължение на почти цял месец, писаха писма и подписки до ръководството на Българското национално радио с молба да бъде възстановена на работа Маестра Караманова за още два сезона, за да може да предаде на новата диригентка, традициите на тази школа. Писаха до Парламента, Правителството, Агенцията за закрила на децата и къде ли още не.
Ръководството на БНР недвусмислено показа на хористите и на техните родители, че не само не познава традициите при изграждането на Детския радиохор и нехае за приемствеността, която съпътства изграждането на младите певци, но демонстрира пренебрежение към богатия им репертоар и към труда им. Оказа се, че проблемът не е финансов, както се опасяваха родителите, и договорът на г-жа Караманова не е прекратен, защото радиото няма възможност да заплаща за труда ѝ, а защото политиката на БНР била да не работят с пенсионери. В изкуството няма пенсионери, но сегашното ръководство на БНР приема, че диригент е административна длъжност, а не творческа личност, и заради тези си чиновнически схващания започва унищожителна мисия срещу най-добрия детски хор. Директорът на БНР Александър Велев и директорът на дирекция „Музикална къща на БНР“ Теодосий Спасов в среща с част от родителите на малките певци поеха ангажимент да възстановят договора на Маестра Караманова и в следващите 2 сезона тя да подготвя приемника си Теодора Димитрова. Но това се оказаха празни обещания от страна на БНР, дадени с едничката цел за да се потуши напрежението в редиците на хористите и родителите.
Вчера, седмица преди началото на творческата подготовка в Кранево, на Маестра Караманова беше предложен договор с унизителни клаузи, не само за диригент от нейния ранг, но и за всяко човешко същество. В договора са ѝ възложени функции на пъдар, който „да отговаря за дисциплината и реда и спазва правилата за безопасност“, и по никакъв начин не е регламентирана регулярната работа на Маестра Караманова с хористите, както и няма текстове, които да гарантират, че ще бъде осъществено така необходимото обучение и въведение на новата диригентка в школата на Детския радиохор. Отделна тема, която възмути родителите, особено след уверенията на г-н Велев, че няма финансов проблем, е че възнаграждението, което ще получи Маестра Караманова според този договор, разделено на месеците работа, за да подготви концертите, е в размер на 156 лв. на месец…156 лв. за работа със 120 деца?!?
Родителите на хористите са силно обезпокоени, защото предстои творческата подготовка на репертоара за новия сезон, която се провежда ежегодно от 58 години на Кранево, където децата се поставят в изолирана среда, за да имитират условията на турне. Родителите са категорични, че без Маестра Караманова няма да пуснат децата си на Кранево, защото без нея творческата подготовка на хористите би се опорочила. Без подготовка на новия репертоар планираното за началото на месец ноември турне в Унгария, Австрия и Чехия ще пропадне, както и целия предстоящ концертен сезон.
Много хора, не само в БНР, а и извън средите на радиото, не са наясно с организацията на ДРХ. Хористите са доброволни сътрудници на радиото и не получават възнаграждения за концертите в които участват. Всичко, което получават и което самите те създават, е авторитетът и престижът да си един от Детския хор на БНР. Децата сами изграждат репутацията на Хора. Работят за нея от деня на приемането им в редиците на Детския радиохор. Благодарни са, когато получат униформите си и застанат на сцената с младшия концертен състав. Щастливи са, когато преминат в редиците на старшия концертен състав. Горди са, когато след положените усилия са избрани за солисти. Признателни са, когато след години в качеството си на утвърдени професионалисти и бивши хористи могат участват като гост певци и певици в концертите на Детския хор на БНР.
Детският радиохор е друг свят. Младите певци и техният диригент с безрезервното си себеотдаване не мечтаят, те вече са успели да променят света. На сцената заедно те живеят в този мечтан свят и слушателите им го съпреживяват на всеки концерт с тях. Това е детската планета.
Именно затова и хористи и родители не могат да позволят да бъде разрушена тази детска планета. Заедно те положиха всички усилия, за да променят унищожителните стремежи на ръководството на Музикалната къща на БНР. И едва след като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване хористите, и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите, решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа Маестра Венеция Караманова.
Детският хор на БНР очаква всички свои почитатели пред БНР на бул. Драган Цанков, № 4 на първия си протестен концерт на 20.08.2018 г. от 12:00 часа.С уважение:Хористи и родители“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.