Посланикът в Лондон: Не знаем за задържаните, може сами да са го поискали

Посланикът в Лондон: Не знаем за задържаните, може сами да са го поискали

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на Би Би Си. Това каза за БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

„Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството“, обясни посланик Райков. „Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани“, добави той.

„Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия“, каза още посланик Райков.Според Би Би Си и други британски медии имената на тримата са Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Засега е известно, че са обвинени по закон за държавните тайни, който има широк обхват. Те са били част от петима задържани през февруари по подозрение в нарушаване на закона за личните документи.Споменатите имена са на трима от петимата, като тепърва се очакват подробности от разследването и се твърди, че делото им е насрочено за януари 2024 г. Случаят се води от детективи за борба с тероризма и столичната полиция, която отговаря за борбата с шпионажа в национален мащаб.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *