Посланиците на Русия и Беларус отново са поканени на тържествата за Нобеловата награда

Посланиците на Русия и Беларус отново са поканени на тържествата за Нобеловата награда

© TT News Agency/Pontus Lundahl via REUTERS

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Посланиците на Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета за Нобеловата награда в Стокхолм тази година, след като не бяха сред гостите миналата година заради нахлуването в Украйна, съобщи Нобеловата фондация в четвъртък, предаде „Ройтерс“.Фондацията освен това покани за първи път лидера на антиимигрантската партия Шведски демократи на събитието. Тя многократно е пренебрегвала дългогодишния лидер на Шведски демократи Джими Акесон, включително през 2022 г., когато партията се класира на второ място на парламентарните избори, твърдейки, че партията му не се смята за обвързана с принципите на наградите. Нобелът за мир отива при активисти от Беларус, Русия и УкрайнаПет от шестте Нобелови награди се присъждат в Стокхолм всяка година след процес на номинации, който се пази в тайна през следващите 50 години. Нобеловата награда за мир се присъжда в Осло, където се провеждат отделни тържества.

Нобеловата фондация каза, че посланици от всички държави, които са дипломатически представени съответно в Швеция и Норвегия, ще бъдат поканени на церемониите по връчването на наградите през декември. Миналата година фондацията пропусна посланиците на Русия и нейния съюзник Беларус.Фондацията заяви, че се стреми да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

„Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между тези с различни възгледи намалява“, каза в изявление Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация.

„За да противодействаме на тази тенденция, сега отправяме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества“, добави той.Тазгодишните лауреати ще бъдат обявени в началото на октомври, а празничните церемонии по награждаването ще се проведат на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел.Лидерът на Шведски демократи Акесон бързо каза, че няма да присъства.“За съжаление съм зает този ден“, написа той в публикация във „Фейсбук“, коментирайки поканата.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5353)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *