Потомци на бялата емиграция към лидерите на Европа: За солидарност с Русия в часа на украинската трагедия

Потомци на бялата емиграция към лидерите на Европа: За солидарност с Русия в часа на украинската трагедия

Това писмо е съставено в Париж от княз и княгиня Дмитрий и Тамара Шаховски. Обръщението към европейските лидери е от името на групата „Русский мост“, създадена през февруари 2011 г. от потомци на бялата емиграция.Писмото „За солидарност с Русия в часа на украинската трагедия“ е публикувано в интернет и е получило подкрепата на повече от сто представители на руски княжески и дворянски родове, живеещи в различни страни на света.Публикуваме целия текст на обръщанието:
Вече година украинските събития вълнуват дълбоко всеки един от нас, потомците на бялата емиграция, още повече че за разлика от заобикалящите ни хора, по силата на своя произход ние имаме достъп до разностранна информация.Познаването на близкото минало, а именно миналото на дореволюционна Русия, ни предоставя възможността, а заедно с нея и задължението да разобличаваме явните исторически фалшификации, довели до днешната драма в Украйна. Пред лицето на изострящото се напрежение както в Донбас, така и в международните отношения, се налага следният извод: агресивната враждебност, която се разгръща към Русия, е лишена от всякаква рационалност. Политиката на двойните стандарти действа с пълна сила.Къде тук са европейските ценности?
Русия е обвинена във всички възможни престъпления, без доказателства априорно е обявена за виновна, когато в същото време към други страни се проявява поразителна снизходителност, в частност по отношение на съблюдаването на правата на човека. Ние в никаква степен не се отказваме от защитата на онези ценности, в които са ни възпитавали нашите предци, обречени на изгнание след революцията през 1917 година. Ние не се отказваме нито от осъждането на престъпните деяния на болшевиките и техните следовници, нито от възстановяването на историческата правда за онова страшно време. Но това не означава, че можем да се примирим с ежедневно сипещите се клевети по адрес на съвременна Русия, нейното ръководство и президента ѝ, които са подложени на санкции и обругавани въпреки елементарния здрав разум. Тази саморазрушителна за европейските страни нелепа схема кара всички, които виждат в нея стремеж на Запада по-скоро да възпрепятства развитието на Русия, отколкото да овладее кризата в Украйна, сериозно да се замислят.Особено смехотворни са систематичните нападки срещу всичко, което по един или друг начин се съотнася към „руския свят“: без значение дали става дума за исторически, географски, лингвистични, културни и духовни реалностити, за велика цивилизация, която е обогатила света и с която ние по право се гордеем.
Също така дълбоко ни възмущава позорното омаловажаване от страна на официалните европейски инстанции и медиите на жестоките бомбардировки, с които украинската армия, поддържана от военни групировки с нацистка символика, разрушава Донбас и убива мирни граждани.Това омаловажаване киевските власти възприемат като предоставяне на пълното право да продължат с убийствата и разрушенията. В продължение на много месеци деца и старци загиват или получават тежки контузии, а пленниците са жестоко измъчвани.Киевското правителство е въвело и пълна блокада (на газ, електричество, железопътни връзки, пенсии, заплати, лекарства, функциониране на учреждения, болници и т.н.), за да унищожи окончателно района, който твърди, че е съставна част от територията на Украйна. И как да не осъдим насилието, извършвано от поддръжниците на Киев по отношение на Руската православна църква в Украйна?!Свещениците са преследвани, принуждавани да бягат и дори убивани; бомбардирани са 50 храма, 20 от които напълно разрушени; вярващите са подложени на гонения.Къде тук са европейските ценности?
Ние не можем да се примирим с ежедневно сипещите се клевети по адрес на съвременна Русия. Независимо от пълното неприемане на Съветския съюз нашите бащи и деди са преживели тежко страданията, причинени на руския народ през Втората световна война. На свой ред ние също няма да останем равнодушни и мълчаливи свидетели на планомерното унищожаване на населението на Донбас, на нечуваната русофобия и лицемерните подходи, които противоречат напълно на интересите на любимата ни Европа.Много искаме да се надяваме, че страните, приютили навремето нашите семейства, отново ще се върнат на пътя на благоразумието и безпристрастността.Превод: Елена Дюлгерова
Glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *