Почина легендарен ТВ водещ

Почина легендарен ТВ водещ

Телевизионният ветеран, журналист и автор Майкъл Паркинсън, смятан за Краля на британските водещи на чат-шоута, почина на 88-годишна възраст, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

„След кратко боледуване сър Майкъл Паркинсън почина мирно у дома снощи, заобиколен от близките си“, се посочва в съобщението, предоставено на BBC от семейството на водещия.

През годините Паркинсън е интервюирал някои от най-големите имена на Холивуд – Джеймс Кагни, Фред Астер, Лорън Бакол, Ингрид Бергман. Сър Майкъл се превърна в познато лице от малкия екран благодарение на откровените интервюта с известни личности. Телевизионното шоу на Паркинсън по BBC стартира на 19 юни 1971 г. и е излъчвано до 1982 г. След възобновяването му през 1998 г. то незабавно се превръща в хит. В периода между 2004 и 2007 шоуто се излъчва по ITV1.

През дългата си и забележителна кариера Майкъл Паркинсън е посрещал гости от ранга на Мохамед Али, Дейвид Бекъм, Дейвид Боуи, Джон Ленън, Селин Дион.

Сред най-запомнящите се интервюта в кариерата му са тези с голямата британска звезда на екрана и сцената Хелън Мирън и американската актриса Мег Райън. Когато Мирън му гостува през 1975 г., Паркинсън я представя като „секс кралицата“ на Кралската шекспирова компания и я пита дали физическите ѝ дадености ѝ пречат да бъде призната за сериозна актриса.

Едно от най-емблематичните му интервюта обаче остава „леденият“ разговор с Мег Райън през 2003 г., по време на който холивудската звезда с каменно изражение дава едносрични отговори, докато промотира недостатъчно добре приетия трилър „Нож в раната“. Години по-късно Майкъл Паркинсън поднася извинения на актрисата, казвайки, че тогава и двамата не са били във „върхова форма“.

Преди да започне телевизионната му кариера, Паркинсън е работил за някои вестници, сред които „Daily Express“. Майкъл Паркинсън се е изявявал и като радиоводещ и спортен журналист. Майкъл Паркинсън спуска завесата над 30-годишното си чат-шоу в края на 2007 г. с последно предаване, в което в двучасов специален филм участват Дейвид Бекъм, Майкъл Кейн, Дейвид Атънбъро, Джуди Денч, Една Евъридж, Били Конъли, Питър Кей и Джейми Кълъм. По повод последното шоу той казва:

„През годините за мен беше привилегия да се срещна с някои от най-интелигентните и интересни хора. Това винаги ми доставяше голяма радост и ще ми липсва“. През 2008 г. той е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец и казва за отличието: „Никога не съм очаквал това да ми се случи – мислех, че има по-голям шанс да се превърна в марсианец“. През 2013 г. Майкъл Паркинсън споделя открито, че е диагностициран с рак на простатата след рутинен медицински преглед.

Той има трима сина от съпругата си Мери, за която се жени през 1959 г..

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *