По Коледа се случват чудеса… Кметът на Плевен подаде оставка след тежък конфликт с депутат от ГЕРБ

По Коледа се случват чудеса… Кметът на Плевен подаде оставка след тежък конфликт с депутат от ГЕРБ

Източници на „Отблизо“ потвърдиха, че кметът на Плевен Димитър Стойков е подал оставка.
До това крайно решение се е стигнало след сериозен конфликт с депутата на ГЕРБ Владислав Николов. Николов от години се опитва да изземе от ръцете на кмета контрола върху плевенската икономика. Повод за скандала и този път е бил свързан с икономически интереси – кой да контролира общинската фирма „Инжстрой“.
След тежка размяна на обиди и заплахи, кметът Стойков е подал оставката си пред председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов.
Ангелов засега не е обявил официално за подадената оставка, но веднага е започнал преговори с общински съветници от група „Център“ за подкрепа на неговата кандидатура за временен кмет на Плевен до провеждането на местни избори през есента на следващата година.
С потушаването на конфликта между Димитър Стойков и Владислав Николов се е заел лично Цветан Цветанов. В трудни разговори с двамата в централата на ГЕРБ в София, заместник председателят на ГЕРБ ги е призовал към помирение в името на партията. Дали Цветанов ще успее да успокои враждуващите страни предстои да разберем в следващите дни.
Димитър Стойков е в непрестанни скандали още от момента на избирането му за кмет през 2011 година, когато камери на видеонаблюдение в една от секционните избирателни комисии заснеха, как членове на комисията от ГЕРБ манипулират вота на избирателите в негова полза, подменяйки бюлетините с предварително подготвени.
Впоследствие стана известно, че в нарушение на закона Стойков не е прекратил трудовите си правоотношения с предишните си работодатели и освен като кмет, продължава да работи и на още две места – в УМБАЛЛ „Георги Странски“ и в Медицински университет – Плевен. Само отказът на Общинската избирателна комисия (доминирана от представители на ГЕРБ), да си свърши работата попречиха Стойков да загуби поста си.
Кметуването на Стойков ще се запомни и с това, че повечето обществени поръчки на Общината бяха печелени от близки до властта фирми от София и Пазарджик, което съсипа плевенската икономика и на практика фалира строителния бранш.
Най-сериозен скандал за цялото управлението на Стойков обаче избухна, когато ДАНС арестува за корупция най-приближения му човек – заместник кмета по финансите Алексей Зелов. След зрелищна акция на ДАНС и Софийска градска прокуратура, Зелов бе заловен с белязани банкноти в момент на получаване на подкуп от местен бизнесмен. При обиск в жилището на Стойков разследващите установиха сериозни суми, а самия той бе откаран за разпити в централата на ДАНС в столицата. Смяната на управляващите стопира по нататъшните разследвания, и Стойков оцеля и след този скандал.
Другият участник в конфликта – Владислав Николов при избирането му за депутат през 2009 година бе напълно неизвестен и непознат на плевенчани, но бързо концентрира власт и влияние, налагайки се като негласен лидер сред плевенските депутати от ГЕРБ. Николов постигна това след като овладя голяма част от общинската икономика и постави на ръководни постове в регионалните звена на министерства и агенции свои доверени хора.
Битката за надмощие сред представителите на ГЕРБ в Плевен тепърва предстои. Засега информацията е, че в офисите на партията и сред общинските служители цари паника и страх. Дали Цветанов ще успее да потуши тлеещия пожар, или икономическите интереси ще надделеят и Плевен ще се окаже без кмет предстои да разберем в близките дни.
www.otblizo.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *